Нарисува за децата Вадим Лазаркевич

Поколения деца са отраснали с книгите, илюстрирани от Вадим Лазаркевич – художника вълшебник. „Работна Мецана“, „Гъбарко“, „Веселите футболисти“, „Патиланци“ – това са част от емблематичните заглавия, изрисувани с обич и внимание от Лазаркевич.

Когато стане дума за писателите, техните биографии са добре известни, защото помагат на читателя да осмисли по-добре произведенията им. При художниците работата е друга – в повечето случаи е известна рождената им дата, къде са учили и кои са най-известните им творби. Твърде скромна информация, нали?

По случай 125-годишнината от рождението на Вадим Лазаркевич, изд. „Точица“ се заема с нелеката задача да издири информация от архивите и да разкаже на малки и големи за живота му. Резултатът е налице – красива книга с твърди корици, плътна хартия и обаятелно разказана биография.

Зорница Христова повежда читателите на любопитно и неочаквано пътешествие из живота и картините, които „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.

Лазаркевич е роден в Русия, когато лютата зима е съвсем естествено явление. В дългите студени дни момчето разглежда и прерисува илюстрациите от книгите на дядо си.

Макар житейският му път на военен да изглежда предопределен, майката на Вадим склонява баща му да промени решението си и момчето постъпва в Имперската художествена академия.

Животът обаче не поднася само хубави мигове – избухва война и Вадим е мобилизиран. Като белогвардейци, Вадим и баща му са принудени да бягат от Русия. Двамата се озовават в България. Трудностите съпътстват Лазаркевич – налага се да спи на гарата, да търси работа. Едно обаче никога не го напуска – желанието да рисува.

Един конкурс предопределя съдбата на Вадим Лазаркевич. Благодарение на таланта си той успява да се превърне в художника, приятел на Ран Босилек. Илюстрира буквари, списания и книжки от Леда Милева, Батко Златко, Ценко Цветанов, Димитър Стоевски.

„Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“ (изд. „Точица“) е неочакван, свеж и впечатляващ поглед към живота на един от най-обичаните художници от детството на нашите баби и майки. Отпечатъкът, който художникът вълшебник оставя, със сигурност ще влияе и на следващите поколения.

Трудностите, през които преминава Лазаркевич, дават много поводи за разговори с децата – от лютата зима едно време през войните, та чак до тежките условия на живот, немислими и непознати за повечето деца днес.

Авторката Зорница Христова е уловила и превела на разбираем за децата език всички исторически факти и важни събития от живота на твореца. Умението й да разказва увлекателно е добре известно и тук тя отново го потвърждава.

Специално внимание заслужава работата на Миглена Папазова – тя е художник на част от илюстрациите и оформител на книгата. Работата й е съвсем в стила на Лазаркевич и резултатът е отличен: хомогенен визуален разказ, който обединява думите на авторката и картините на художника.

Спомените и традициите трябва да бъдат предавани на децата внимателно и обаятелно. „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“ е пъстър мост между поколенията, по който да тръгнем заедно с децата и да ги отведем в нашето детство, а и в това на нашите баби и дядовци.

Не пропускайте и видеото, в което Зорница Христова разказва повече за книгата:

Вземете книгата с код DK19 от Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.