Над 1500 деца дадоха своя глас до момента в наградата „Бисерче вълшебно“

Ако все още не сте дали своя глас за вашата най-добра детска книга на Националната награда за най-любима детска книга за изминалата година в наградата “Бисерче вълшебно”, можете да го сторите до утре, 30 април на сайта www.biserche.com.

Проектът, чиято основна цел е да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната литература за деца, се провежда са втора поредна година и за първи път е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

До момента своя глас в онлайн платформата www.biserche.com са дали над 1500 деца. Гласуването на децата стартира на 19.03.2014 г., като право да дадат своя глас за книгите, художествена литература на български език, издадена през 2013 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци, имат всички деца на възраст от 6 до 15 години.

По традиция и в настоящото издание на наградата най-активни са децата в първата възрастова категория “Млади читатели” (6 до 10 години). В сравнение с предходната година обаче се забелязва по-засилено участие на деца и в другата възрастова група “Запалени читатели” (11-15 години).

Двете книги-победители в отделните възрастови групи ще бъдат обявени на специална тържествена церемония на 14 май 2014 г. В същото време в рамките на инициативата „Нощ на литературата“ всички желаещите да се запознаят с книгите победители ще имат възможност да чуят откъси от тях в двора на международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ на ул. „Васил Априлов“ № 3. Четец на събитието ще бъде чаровната актриса Здрава Каменова.

На 11 май, дни преди официалното обявяване на книгите, спечелили детското внимание и обич, организаторите на наградата организират детски празник „Бисерче вълшебно“ в Bulgaria Mall. Събитието ще забавлява малки и големи читатели с любопитни викторини, музика, танци и детски книги. Ще се включат малките таланти от вокална група „Смехоранчета” и танцовите школи „Мантис“ и Dance Machine Crew.

По време на детския празник ще бъдат изтеглени и победителите сред гласувалите деца, които ще спечелят два таблета, предоставени от магазин за компютри Powercomp, шест комплекта с книги от номинираните заглавия и много други награди. Специални порадаръци за децата ще има и от Da Vinci Learning, които са основен партньор на събитието заедно с Bulgaria Mall.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевневиев. Партньори на инициативата са сайтът “Аз чета”, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески” Стара Загора и Регионална библиотека “Любен Каравелов” Русе. Наградният фонд е предоставен от магазин за компютри Powercomp. Медийни партньори на наградата са на Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.

Не пропускайте да гласувате и вие! Станете част от единствената награда за най-добра детска книга, чието жури са децата!