Включете се в националната кампания #ДигиталноГрамотни

От 2004 г. в повече от 150 страни по света 11 февруари се отбелязва като Международния ден за безопасен интернет.

По този повод фондация „Дигиталните деца“ и фондация „Детски книги“ обединяват усилия в националната кампания #ДигиталноГрамотни.

В рамките на кампанията фондация „Дигиталните деца“ ще дари по 2 екземпляра от книгата „Приключенията на Зед: В гората Интернет“ на 100 училищни библиотеки или на читателски клубове от мрежата „Бисерче вълшебно“. 

Целта на двете организации е да подкрепят училищните библиотекари и началните учители в обучението на децата в дигитална грамотност, която е част от функционалната грамотност.

„През последната една година станахме свидетели на безпрецедентна реорганизация на учебния процес – по данни на ЮНЕСКО над 800 000 000 ученици и студенти по света изпитаха сериозни смущения в обучението, наложени от пандемията COVID-19. В 31 държави училищата са напълно затворени, в други 48 времето на часовете е намалено“, отбелязва Ивелина Атанасова – Генчев, председател на Фондация „Дигиталните деца.

“Онлайн обучението увеличи многократно времето, което децата прекарват пред екрана на  своите дигитални устройства всеки ден, а това неминуемо увеличи и рисковете, пред които са изправени, ако не познават правилата за безопасно ползване на интернет.“

Училищните библиотекари или ръководителите на читателски клубове могат да заявят своите 2 безплатни екземпляра от „Приключенията на Зед. В гората Интернет“ тук. Единственото условие е получателите да покрият куриерските разходи за доставка на книгите.

На 11 февруари в сайта на фондация „Дигиталните деца“ учителите и библиотекарите ще открият и специални работни материали, базирани на историята в книгата, с чиято помощ да организират работилници по дигитална грамотност и безопасен интернет за своите ученици.

„Приключенията на Зед. В гората Интернет“ е първата детска книга, която DigitalKidZ Books издаде в края на 2020 г. в подкрепа на дигиталната грамотност на подрастващите. Приходите от продажбата на „Приключенията на Зед“ ще бъдат дарени за каузата DigitalKidZ: Училище с „отворен код“