Маската на маите

Фабиан Ленк е добре познат на българските читатели с поредицата си криминални загадки за деца „Детективи с машина на времето”, а най-запалените дори участваха в Читателска щафета 2: Детективи с машина на времето. Почитателите на Ленк могат отново да се впуснат в приключения със следващата поредица „Търсачи на съкровища” (изд. ФЮТ). 

Запознайте се с близнаците Ник и Феня и техния най-добър приятел Лука. Ник е запален спортист, с интерес към историята, който освен това е много подреден. Сестра му пък е хаотична, разхвърляна и с афинитет към творческите занимания като рисуване и музика. Лука е математикът в групата, който се занимава и с информатика и география.

Този шарен екип се забавлява на борда на круизния кораб „Фантазия” на път към бреговете на мексиканския полуостров Юкатан за среща с останките от изчезналата цивилизация на маите в Чичен Ица. Пътуването им е идилично до момента, в който майката на Лука (екскурзовод) научава, че един от местните екскурзоводи е прострелян с отровна стреличка, а безценна нефритена маска е открадната от гробовете на маите. За тримата начинаещи детективи започва да се очертава някакъв престъпен заговор когато с подобна стреличка е улучен и един от пасажерите.

Със задължителните в днешно време чести проучвания и справки в интернет Ник, Феня и Лука се опитват да разкрият кой е неуловимият крадец Усойницата. Разследването ще се окаже опасно и изпълнено с обрати. Младежите ще трябва да напрегнат цялата си изобретателност, умения за събиране и анализиране на информация, наблюдателност и смелост, за да постигнат успех. А най-хубавото е, че действието се развива на фона на величественият древен град на маите Чичен Ица, с впечатляващи храмове и постройки като пирамидата на Кукулкан, храмът на войните и свещените сеноти.

Освен чисто забавление и разрешаване на загадки в книгата читателите ще открият много интересни (пък и зловещи!) факти за маите. В края на книгата е събрана кратка информация за историята, архитектурата, строителството, религията, обичаите, бита и забавленията на маите за още по-любопитните.

Накратко, „Търсачи на съкровища: Маската на маите” е страхотен инструмент за разпалване на детския интерес към тази древна цивилизация по занимателен начин. Това първо приключение на близнаците и Лука загатва за задаваща се интересна поредица, която ще донесе много забавни и напрегнати моменти на любознателните читатели с вкус към крими случаите и допълнителните знания.

Автор: Лора Филипова