Мери Попинз: летящата гувернантка

Когато задуха източният вятър, всеки трябва да е нащрек: да стои до прозорците и да дебне какво ще довее вятърът. Ако при някои носи найлонови торбички, то при Джейн и Майкъл от улица „Черешова“ носи нова гувернантка. Но не каква да е, а самата Мери Попинз.

Мери е суетна. Тя може да се оглежда с часове по витрините на магазините, любувайки се на новите си обувки, ръкавици и шапки, а и на собственото си отражение в тях.

Мери понякога е сприхава и ужасно строга, но не можеда й се отрече – справя се повече от чудесно с Джейн, Майкъл и близнаците Джон и Барбара.

Мери е всичко друго, но не и обикновена гувернантка…

Всичко започва в един студен ден, в който мисис Банкс, изнервена от напускането на гувернантката Кейти, пуска обява до вестниците, а на прага й се появява не кой да е, а самата Мери Попинз. Приела работата да се грижи за четирите деца на семейство Банкс, младата госпожица показва тайнствените си умения още в началото, плъзгайки се елегантно нагоре по перилата.

Чудатите особености на гувернантката не спират дотук и Джейн и Майкъл всеки ден откриват невероятните способности на мис Попинз: да обикаля света с компас за няколко минути; да лепи звезди по небето с прастарата мисис Кори и дъщерите й Ани и Фани; да говори с животните, слънцето и вятъра; да пазарува коледни подаръци с плеядата Мая и да празнува рождения си ден… в зоологическата градина в нощта на пълнолуние.

Какво казва самата Мери? Отрича, естествено! Защото подобни чудеса не се случват в света на големите, но децата могат да ги видят и дори да се включат в тях!

„Мери Попинз“ не е само класическо произведение, излязло изпод перото на гениалната Памела Травърз. Тя е фантастична история, с която всички пораснали деца могат да си припомнят чудния свят на детството, когато все още си спомнят гласа на скореца, ласката на слънчевия лъч и дори летящата гувернантка Мери. Защото тя наистина съществува – само трябва да изчакаме източният вятър да я довее и в нашия дом!

[club]