„Малки чудовища“ превземат Унгарския културен институт

Унгарският културен институт в София (ул. Аксаков 16) приютява пътуващата изложба „Малки чудовища“ от 3 февруари до 9 март. Във фокуса на изложбата на Художествена галерия за детско и юношеско творчество Деак 17 са илюстрациите на съвременни унгарски графици.

Традициите на изобразяване на чудовища и въображаеми същества намират продължение в илюстрациите на книгите за деца. Изобразяването на чудовищата в детската литература често служи за онагледяване на детските страхове.  Смелите посетители на изложбата могат да разгледат илюстрации на митични същества като дракони, дяволи и вещици, както и различни хибридни същества.

„… чудовищата от литературата за деца благодарят, чувстват се добре, процъфтяват и се множат в приказките и в съпровождащите ги илюстрации. Те със сигурност са важни не само защото дават форма на детските страхове, а защото са олицетворение на неизчерпаемата творческа фантазия на изобразителното изкуство.“ допълват от Унгарския културен институт в поканата си за изложбата.

Унгарският културен институт, съвместно с изд. ФЮТ, организират и рисувалня „Нарисувай чудовище“ от 3 до 26 февруари. Децата на възраст от 6 до 12 години могат да изпращат своите рисунки (с молив, флумастери, бои, пастели) на тема „Малки чудовища“ до 26 февруари 2021 (петък) на адрес:

София 1000
ул. Аксаков 16
Унгарски културен институт

Творбите трябва да бъдат надписани с името и годините на художника и да бъдат придружени от декларация за родителско съгласие (по образец, от сайта на института). Организаторите уточняват, че проявата няма състезателен характер.

За всяко дете издателство „Фют“ ще осигури тефтерче от серията романи за чудовища на издателството, а на авторите на три от най-живописните рисунки издателството ще връчи комплекти от по три книги от поредицата „Кърпена глава“.

Всички пристигнали творби ще бъдат показани в галерията на Унгарския културен институт в последната седмица (3-9 март) от пътуващата изложба „Малки чудовища“.

На 14 февруари можете да изгледате и онлайн-ателието за изработване на чудовища и причудливи приказни същества под ръководството на Кристина Коп и Силвия Тодоров.