Подкрепете каузата за медийната грамотност с “Проект 48”

Най-големият сайт за книги и четене в България „Аз чета“ и Читалище.то навлязоха в интензивен етап от националната кампания за медийна грамотност, която организират. Тя е вдъхновена от класиката “1984” от Джордж Оруел и носи името “Проект 48”. Всеки желаещ да подкрепи “Проект 48” може да се включи в набирането на средства чрез специалната кампания в platformata.bg.

Започнаха и месечните срещи с журналисти и експерти в областта на медийната грамотност, които “Аз чета” анонсираха. Гост в първата беше журналистката Доника Ризова. В секцията на сайта, посветена на “Проект 48”, можете да намерите полезни материали за това как да различаваме фалшивите новини, какво е дийпфейк, кои са петте правила при четене на новини и още.

Първата онлайн лекция от проекта ще се проведе на 16 февруари, съвместно с Регионална библиотека “Христо Ботев” – Враца. Лектор ще бъде създателят на сайта “Аз чета” Александър Кръстев.

Сред постоянните каузи на „Аз чета” е популяризирането на четенето както за забавление, така и като част от образователния процес, модернизиране на учебната програма по литература, привличане на общественото внимание към работата на библиотеките и отразяване на най-доброто от съвременната и класическа литература с фокус върху българските автори, развитие на функционалната грамотност.

В това направление през последните години особено внимание сайтът обръща на развитието на медийната грамотност и критичното отношение към новини и друго съдържание, както при ученици и подрастващи, така и при възрастни. Един от най-важните партньори в тази кауза е и Читалище.то, съвместно с което вече са организирани няколко инициативи в подкрепа на медийната грамотност.

Посетете и сайта на кампанията за медийна грамотност project48.net или направете предварителна поръчка за новото издание на “1984” в книжарници “Хермес” и Ozone.bg.