Майстори на приказката: Вилхелм Хауф

Вилхелм Хауф и неговите приказки са радвали поколения деца. Аз не правя изключение и като малка с часове мечтаех да се срещна с халифа щърк, с Малкия Мук и с джуджето Дългоноско. От няколко месеца усилено търсех нова книга с любимите приказки, които да чета на малкия ни сътрудник в проект „Експериментът“, но версиите, на които попадах, винаги бяха прекалено адаптирани и кратки за моя вкус.

Преди няколко седмици на пазара се появи нова книга от поредицата „Майстори на приказката“ на изд. „Хермес“ – с приказките на Вилхелм Хауф. Признавам – заради броката по корицата бях леко скептична какво ще открия вътре, но очакванията ми не се оправдаха – книгата се оказа чудесна. В нея са събрани 7 приказки, които включват както най-известните и обичани истории за Мук и халифа щърк, така и за Алмансор, принца самозванец и шейха на Александрия.

С радост си припомних историята на шивача, който решил да се представи за принц и пред очите ми веднага изникна книгата на Юлка „Иглата на Лабакан“, в която е преплетен мотивът от тази приказка на Хауф. Потопих се с удоволствие в далечните земи на Ориента, които винаги са вълнували въображението ми с пищните дворци, халифи и везири, със златотъканите одежди и екзотиката си. Усетих онзи полъх от детските приказки, който ненатрапчиво учи да бъдеш честен, да си справедлив, да не се лакомиш за несметни богатства и да разчиташ на себе си, за да постигнеш успехи…

„Майстори на приказката: Вилхелм Хауф – приказки“ (изд. „Хермес“) ми достави искрена радост. С Даниел прочетохме историите по няколко пъти. Преводът на Юрия Симова от немски език ми се стори чудесно решение, защото е напълно нов и звучи някак съвременно, без да е изгубил и частичка от очарованието на оригиналната история. Художественото оформление и илюстрациите също са интересни – те са дело на Борис Стоилов и изглеждат хем като фотографии, хем като картини. Дълго се чудих дали някои от образите не са на действително съществуващи хора, но никак не съм специалист в областта на илюстрацията и се отказах да гадая. Важното е, че книгата може да послужи както като четиво за малките и големи любители на приказките, така и като подарък заради твърдите корици и гланцираната хартия.

Автор: Вал Стоева