Изложба в Британската библиотека разхожда феновете на Хари Потър из историята на магията

По случай 20-годишнината от излизането на първата книга за Хари Потър, на 20 октомври в Британската библиотека в Лондон бе открита изложбата „Хари Потър: пътешествие из историята на магията“, съобщава Guardian.

Посетители от цял свят ще могат да ѝ се любуват до 28 февруари 2018 г., а рекордните 30 000 билета бяха  продадени още преди началото на откриването!

Оригинални ръкописи и илюстрации от поредицата за Хари Потър, драконови кости, русалка, инструкции за създаване на философски камък върху платно с дължина 6 метра, черна кристална топка, притежание на вещица от ХХ век и метла, използвана от друга известна вещица са част от експонатите.

 

При посещението на изложбата преди нейното откриване дори самата Дж. К. Роулинг била смаяна от мащаба на събитието, изправяйки се пред гробницата на един от героите си – алхимикът и магьосник Никола Фламел.

Експонатите в изложбата са заети от британски и международни колекции, личните архиви на Дж.К. Роулинг и тези на нейните издатели. Сред тях са изключително детайлните сюжети за книгите и подробна ежедневна програма за всеки персонаж.

На вниманието на посетителите е и доказал се като „магичен“ смачкан лист хартия. На него с молив е изписано мнението на 8-годишната Алис Нютън, дъщеря на основателя на Bloomsbury, след осем отказа от издателства да издадат първата книга от поредицата:

„Вълнението в тази книга ме стопли отвътре. Мисля, че това вероятно е една от най-добрите книги, която 8-9 годишно дете може да прочете.“

Последица от коментара са 400 млн. продадени книги на 68 езика и цифрите продължават да растат с всеки изминал ден.

Вижте и рекламното видео за изложбата, а ако имате възможност, я посетете :