Крес, Фил и Яго в търсене на „Стаята на ужасите“

Помните ли тийновете Крес, Фил и Яго от малкото градче Витерщайн, които откриха средновековен лабиринт под градчето? Ако да, време е за втора серия от техните приключения, разказани в „Стаята на ужасите“ (изд. ФЮТ) от поредицата „Лабиринтът на тайните“ на Матиас фон Борнщед. Ако пък още не сте чели първата книга („Влакче на ужасите“), авторът удобно е включил кратки досиета на героите в началото на книгата:

Крес: любителка на животните със зелени кичури и домашен любимец гущер на име Киви Ha Ha

Фил: начетен и любознателен любител на всякакви загадки, който избягва рисковете

Яго: суперготин скейтбордист с расти, който е обиколил света

Веднъж открили лабиринта тримата приятели редовно слизат да го изследват и проучват, а и са си устроили уютна щабквартира в залата с голямата лъвска глава. Крес отново се е включила в акция за защита на животни, като протестира пред магазина за мебели на графиня Метцел, който продава главно мебели, тапицирани с животински кожи. В същото време Фил и Яго поемат по неизследван дотогава коридор на лабиринта и попадат в работилницата на майстор Короний, изобретил Мълнията на тунела – супер превозно средство.

Тримата съобразителни тийнейджъри бързо разбират, че имението на графинята крие страховити тайни, а страстта на самата Мелцер към кожите на редки животни е с ужасни проявления. Съществува ли Мълнията на тунела и ще успеят ли Крес, Яго и Фил да стигнат до стаята на ужасите? 

Загадките и приключенията отново не липсват, както и възможности да научите нещичко за морзовата азбука, компаса, слоновата кост, европейската дива котка и клаустрофобията. Книгата е увлекателна и се чете бързо. Младите читатели просто нямат време да се отегчат както заради динамичното действие, така и заради непрекъснатите въпроси на автора, които ги правят участници в разследването на Крес, Яго и Фил. Илюстрациите отново са дело на Силвия Кристоф и чудесно допълват текста на фон Борнщед. Накратко, „Стаята на ужасите“ е идеалното ненатоварващо четиво за кратката есенна ваканция.

Автор: Лора Филипова