Коя е Божана Апостолова?

Снимка: ИК "Жанет-45"

„Винаги съм изповядвала религията на детството.

Уж оръфано, уж бедно, а пълно с толкова много преживявания“.

Божана Апостолова е българска поетеса, автор на 9 стихосбирки, 3 романа и 4 книги за деца. Родена е на 9 май 1945 г. в с. Цар Асен, Пазарджишко. От малка живее в Пловдив.

Завършва българска филология във Великотърновския университет. Нейни творби са познати и на читателите в Германия, Турция, Русия, Италия, Унгария, Испания и други страни.

През 1992 г. пробва силите си в издателското поприще като основава издателство „Жанет-45“. То е известно на българските читатели с успехите си в популяризирането на българската литература. Самата Божана признава: „Да откриеш неизвестния автор – това е моето удоволствие…“.

Сред издадените от „Жанет 45“ са имена като Иван Радоев, Дора Габе, Екатерина Йосифова, Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Станка Пенчева, Христо Карастоянов, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Йордан Ефтимов, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Петър Чухов и други. Неуморната Божана Апостолова е и създател на Литературния фест „Пловдив чете“ и постоянната културна инициатива „Младият Пловдив чете“. През 1994 г. учредява най-престижната годишна литературна награда за поезия „Иван Николов“.

Самата тя е носител на множество награди, сред които националната литературна награда „Хр. Г Данов“ през 2010г. „за изключителни постижения в областта на литературата и принос в издаването на българска художествена литература“ и през 2012 г. в раздел „Издание за деца“.

От няколко години Божана Апостолова е баба на малката Божана и май няма много изненадани когато двете образуват творчески тандем и започват да създават приказна поредица за деца. Главен герой, разбира се, е малката Божана.

През миналата година излязоха първите две книги от поредицата – „Малката Божана в нощта на чудесата“ и „Малката Божана в деня на боклуците“. Съвсем скоро предстои издаването и на третата част – „Малката Божана в подводния свят“. Ако чудесните илюстрации на поредицата са ви впечатлили, знайте, че „виновен” за тях е илюстраторът Костадин Костадинов.

Автор: Лора Филипова