Космосът и изумителната планета Земя в детските книги и по Da Vinci Kids

След статията „Космосът в книгите за деца: 8+6 предложения за изследователи“ дойде време да ви представим още няколко вдъхновяващи предложения. Всички те са свързани с Космоса, планетите и с част от чудесата на изумителната Земя.

Най-хубавото е, че ще ги съчетаем с вълнуващи и полезни образователни предавания, които можете да откриете в програмната схема на телевизионния канал Da Vinci или в приложението Da Vinci Kids app.

Книги за Космоса

Малките слушатели от 4 години нагоре ще се впуснат във весело космическо приключение с помощта на вещицата Уини и нейния котарак Уилбър.

„Уини и Уилбър в Космоса“ (изд. „Timelines“) разказва как вещицата обича да наблюдава през телескопа си звездното небе. Мечтата й да полети в простора се сбъдва с едно „Абракадабра“, което донася ракета на покрива й. Заедно с котарака си, Уини се отправя на космическо пътешествие в търсене на симпатична малка планетка, подходяща за пикник.

Уини е подготвила страхотни вкусотии за пикника – курабии с тиква, мъфини с шоколад, череши и сметана. Докато хапват, от странните дупки, с които е осеяна планетата, се показват стотици любопитни зайци. Космическите дългоушковци пробват храната на Уини и я отхвърлят. За сметка на това се оказва, че са истински любители на метала…

Как ли ще се приберат Уини и Уилбър, щом ракетата им е напълно изгризана? Поредното „Абракадабра“ идва на помощ. Финалът, макар и успокояващ, ако слушаме само текста, може да бъде и много по-различен, щом се вгледаме в илюстрациите.

Именно чрез силата на картинните книги Валъри Томас и Корки Пол, създателите на Уини и Уилбър, помагат на малките слушатели да учат, докато се забавляват. Детайлите, закодирани в илюстрациите, предлагат възможности за разговори и за игра. На всеки разтвор са изобразени и планетите от Слънчевата система, както и техните специални символи (♃, ♄, ☉, ☾).

„Моята малка енциклопедия: Космос“ (изд. „Ина“) е интересно предложение за децата над 6 години. Изданието предлага малко по обем, но ясно поднесена и разнообразна информация. Тя е разделена в няколко раздела, посветени на звездите, планетите, Слънцето, Луната, Земята, космическите апарати, астронавтите.

На всеки разтвор е представено по нещо интересно, свъзрано със съответната тема, а читателите имат възможност да оцветят част от илюстрациите. В края на книгата е поместена игра „Потърси и намери“, както и кратка викторина „Провери знанията си“.

Макар и малка по обем, книгата е отлична възможност децата да запалят искрата на своето любопитство по сложната тема за Космоса, което след това да развият активно.

Подходящо продължение по темата предлага книгата „Всичко, което бихте искали да знаете за Луната“ (изд. „Фют“). Енциклопедията с капачета и подвижни елементи съдържа 80 въпроса и техните кратки, но ясни отговора, посветени на естествения спътник на планетата ни.

Книгата естествено започва с въпроси като: какво точно е Луната, колко е стара, защо е кръгла и защо не пада на Земята.

След това се преминава към въпросите за сравнение: коя Луна е по-по-най, колко луни имат другите планети, какви видове лунни затъмнения съществуват, има ли вулкани и земетресения на Луната и коя е по-красива – Луната (гледана от Земята) или Земята (гледана от Луната)?

Отговорите са кратки, но много изчерпателни. Енциклопедията ще изненада както децата от 7 години нагоре, така и възрастните.

Отлична възможност за съвместна работа и откривателство предлага и „Прочети и сглоби! Ракета“ (изд. „Фют“). Книгата съдържа информация за космическата надпревара и устройството на ракетите, а в кутията към нея се крият частите на 75-сантиметров модел, който възрастните и децата над 7 години могат да сглобят заедно.

Образователни предавания за Космоса

Космосът, планетите, звездите и астрономията са представени в епизодите на различни предаванията по телевизия Da Vinci. Избрахме няколко, които ще откриете в програмната схема за април 2021 г. или в мобилното приложение Da Vinci Kids app.

Da Vinci Kids, Уголемена наука

Ракетите са изобретение, което силно вълнува Фил – водещия на „Уголемена наука“. Във всеки епизод той демонстрира малък по мащаб експеримент и показва как може да бъде изпълнен у дома. След това Фил изважда експеримента на открито място, за да го повтори с голям мащаб.

В епизода „Тропаща ракета“ Фил увеличава домашна ракета до гигантска версия, а в епизода „Въздушно налягане“ показва как с помощта на въздушното налягане да си направите ракета от пластмасова бутилка от вода!

Докато четете „Всичко, което бихте искали да знаете за Луната“, със сигурност ще ви направи впечатление информацията за гравитацията.

Това явление можем да обясним на по-малките с помощта на магнит. Магнитите са в центъра на интереса и на Стив Спанглър – водещият на „Изследователи: Направи си сам наука“.

Da Vinci Kids, Изследователи: Направи си сам наука

Да се разхождате по яйца, да си направите изстрелвач на топки за понг-понг и да превърнете бутилки със сода в ракети Стив Спанглър ще ви научи как. Той смесва образованието и хумора в забавно научно шоу, като представя експерименти, които могат да се повторят у дома и обяснява как тези експерименти са свързани с иновациите от реалния свят.

В епизода „Магнити“ Стив показва чудати, полезни и забавни начини да ползвате магнити. Можем ли да направим маджун, който яде магнити? И могат ли магнитите да ни помогнат да намерим камъни от космоса по покривите си? Разберете сами. 🙂

Изумителната ни планета

Книгите, посветени на планетата Земя, са безброй. Те могат да са посветени на строежа й, на географските открития, да разглеждат обитателите и тяхната история и еволюция…

В Деня на Земята (22 април) ще ви предложим специални материали, посветени на животните и растенията, на планетата и нейното опазване. Но нека започнем вълнуващото изследователско пътешествие с „Планетата Земя. Да опознаем света, в който живеем!“ (изд. „Фют“).

На своите 19 големи разтвора енциклопедията запознава читателите над 8 години с основните характеристики, които превръщат планетата ни в единственото място за живеене. Най-напред са представени океаните и континентите. Информацията е кратка и ясна, като се разчита най-вече на големите илюстрации. Те помагат да се свърже прочетеното с видяното. Нашето място в света, полюсите и екваторът – представянето на важните ориентири подпомага умението за определяне на координати и разчитане на карти.

Времето, климатът и атмосферата не са пропуснати – тяхната роля за земните обитатели е изведена ясно. Представени са и основните измервателни уреди, които будят интереса към географията, метеорологията.

Водата, биомите и екосистемите също присъстват в „Планетата Земя“. И може ли другояче? На кръговрата на водата, течението на реките, видовете устия и на морския бряг са посветени няколко разтвора, които дават ценни първи знания по темата.

Особен интерес ще предизвика информацията за тектонските плочи и връзката им със земетресенията. Вулканите също не са пропуснати – тяхната активност буди страх, но и истинска възхита у децата.

Авторът Джо Нелсън не е пропуснал да обърне внимание и на човешкия фактор. Благодарение на своя ум хората са променили значително облика на планетата. Дейността ни обаче води до сериозно замърсяване и застрашава единствения дом, който имаме – планетата Земя. Илюстрациите на Том Клохози Коул ясно допълват думите на автора и превръщат книгата в много добра отправна точка за по-задълбочено изучаване на планетата Земя.

Енциклопедията се съчетава отлично с няколко предавания на Da Vinci, които подбрахме за вас:

В „Изумителни постижения“ земетресение засяга целия град. Когато силните трусове спират, господин в традиционни китайски дрехи – Чжан Хен, обяснява как е направил първия апарат, способен да открие произхода и силата на земетресенията.

В „Направи ме супергерой“ Доктор Кей и Неш търсят начини да направят вълна в опит да контролират водата. Те разчитат на помощта на Еврика и на талантливите учени и инженери от Сингапур.

В „Ловци на история“ Мат и Пейдж пътуват до ерата на Великите географски открития. Разглеждат инструментите, без които изследователи като Колумб не са напускали дома си, корабите, с които са пътували, и екзотичните открития, които днес приемаме за даденост.

Не на последно място ви каним да погледаме „Сияя – Елате с нас в дивата природа“. Четирима млади авантюристи поемат към национален парк Уест Коуст в Южна Африка и откриват цяла вселена от морски птици и змии. По пътя те плават с кану, гмуркат се с шнорхели и научават колко важни са природните резервати.

В природните резервати, а и навсякъде около нас, можем да открием най-многобройните обитатели на планетата Земя – буболечките. В предаването „Когато порасна“ водещата Микаела посещава Кралския музей на Онтарио и среща Антония – ентомолог. Работата на Антония е да изследва насекомите и да помага на хората да учат за тях. В музея разглеждат изложените насекоми, а Микаела научава какво е необходимо, за да изучаваш живи насекоми.

Докато дойде моментът децата да схващат сложни концепции, научни открития и термини, нищо не пречи интересът им да се подклажда от вълнуващи издания, подходящи за по-малки слушатели.

„Малкият Рой“ на Виолета Христова (изд. „Литературен кръг Смисъл“, библиотека „Буболече“) разказва за страната, в която живеят всички дъждове. Там живеят и най-малките дъждчета като Рой. Заедно със своите приятели Рой полива с лейката си насам-натам, играе на „прескочи дъга“ и на „кой ще кихне по-буреносно?“.

Рой няма търпение да тръгне на училище, за да научи всичко, което владеят големите дъждове. Майка му (лятна буря) и  баща му (Гръм Светкавичен) го водят при госпожица Переста. Заедно със своя приятел Гръмъри и с другите ученици Рой научава как се държат истинските дъждове. А когато най-голямата му мечта се сбъдва, Рой разбира какво е истинското му призвание.

Книгата предлага отлична възможност родителите да запознаят децата с агрегатните състояния на водата, да им обяснят повече за кръговрата на водата и дори да им разкажат за видовете дъждове и облаци.

Текстът на Виолета Христова е отлично допълнен от илюстрациите на Ина Христова, за да се превърне „Малкият Рой“ в прекрасно четиво за децата от 6 години нагоре.

 

Вземете книгите с код с кауза DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.