Жестоко забавление с поредицата Жестоката математика

Надяваме се вече сте се запознали с поредицата „Страховитото в науката“, защото идва ред на една ужасно плашеща, отблъскваща и подла поредица – „Жестоката математика“ (изд. „Егмонт“).

Всичко в нея започва с книгата „Аритметични трикове“, която препоръчваме горещо и засега ще ви оставим да се упражнявате на спокойствие.

За простите дроби не е останало място в нея, затова авторът Джартан Поскит ги е събрал заедно с десетичните дроби, смесените числа и средните стойности и ги е натикал в отделна книга, справедливо наречена „Подлите дроби“.

Жестоката математика: Подлите дроби

Ако смятате простите дроби за отвратителни, ненужни и неразбираеми, необходимо ви е само да вземете лист и молив, и калкулатор за всеки случай, а после да разгърнете книгата.

С дружелюбен, саркастичен и малко непочтителен стил Поскит ще ви обясни лесно и разбираемо най-необходимото за дробите, къде може да ви потрябват в истинския живот и как да се справите с тях.

Ще научите и няколко полезни трика като:

  • как да направите бърза проверка дали сметката ви в магазина е вярна и
  • коя промоция е по-изгодна: „3 на цената на 2“ или „Купи едно, вземи второто на половин цена“

Не пропускайте да направите и жестокия тест в края на книгата, за да можете после с гордост да показвате отговорите си на всеки срещнат (не показвайте въпросите!!!).

Да зарежем числата и дробите, да се въоръжим с молив, линия, пергел и ножица и да видим какви други ужасии се крият в тайното подземие на поредицата „Жестоката математика“.

 

Жестоката математика: Порочните кръгове

„Порочните кръгове“ е посветена на геометрията – делът от математиката, който се занимава с различни фигури.

С простички и забавни стъпки ще научите как да чертаете разнообразни триъгълници, окръжности, елипси, звезди и какви ли още не фигури.

Ще научите колко и кои са правилните триизмерни фигури (тук може да поупражнявате и мускулите на лицето, като произнасяте додекаедър и икосаедър).

Както е обичайно за поредицата „Жестоката математика“, от книгата ще научите и няколко практически приложения на геометрията. Например:

  • как да си направите неповтарящи се шарки за тапети или плочки
  • как да си направите честни зарчета
  • как да сгъвате оригами
  • каква е тайната на Галерията на шепота в катедралата „Свети Павел“ в Лондон и
  • защо не бива да споделяте тайни, ако се намирате под елипсовиден купол

Разбира се, няма как да минем без традиционното разрязване на торти. Този път те са многоъгълници, които спешно трябва да разрежем на 7 равни парчета с еднакво количество глазура.

Илюстрациите в поредицата са на Филип Рийв и без тях нищо нямаше да ни стане ясно. Да не говорим, че и книгите нямаше да са наполовина толкова забавни без вмъкнатите кратки комиксови истории и карикатури.

Комбинацията с богатия на хумор, разговорен стил на Джартан Поскит и умението му да обяснява разбираемо засукани математически понятия и действия, привлича като магнит децата.

За възрастните

Поредицата е подходяща за деца над 11 години като в зависимост от нивото и мотивацията им могат да четат определени глави. Изобилието от възможности да играят и прилагат на практика знанията си (особено от „Порочните кръгове“) е допълнителен стимул да разгърнат книгите. Споменаването на известни математици като Питагор, Талес и Нютон е чудесен повод да потърсят повече информация за тях и техния принос към математиката.

Независимо дали за децата математиката е ужасна в смисъл, че ги кара да изпитват ужас или в смисъл, че е много яка наука, важното е да не забравят думите на автора:

„…ти си по-способен от калкулатор, защото имаш мозък. Благодарение на него можеш да изчислиш толкова цифри, колкото искаш.“

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.