Коренна жителка на Аляска спечели медал “Калдекот” за 2021

Родената в Хавай американка с корейски корени Тей Келър и романът й “When you trap a tiger” спечелиха медала “Джон Нюбери” за изключителен принос в детската литература за 2021 г. С медал “Рандолф Калдекот” за най-добра детска картинна книга бе отличена “We Are Water Protectors”, илюстрирана от Микаела Гоуд. Гоуд е родена в Аляска и е първата коренна жителка, която печели отличието. Двата медала се връчват ежегодно от Американската библиотечна асоциация.

 

Асоциацията присъжда и наградите Coretta Scott King на писатели и илюстратори от афро-американски произход за книги за деца и младежи. Тазгодишната носителка за автор е Джаклин Уудсън за романа си “Before the Ever After”. Уудсън е носителка и на Мемориалната награда “Астрид Линдгрен” за 2018 г. и медал “Х.К. Андерсен” за 2020 г. Наградата за илюстратор отиде при Франк Морисън и книгата “R-E-S-P-E-C-T: Aretha Franklin, the Queen of Soul”. Неин автор е Карол Бостън Уедърфорд.

Наградите, връчвани от Американската библиотечна асоциация, са пътеводител за родители, учители, библиотекари и всички възрастни при подбора им на най-добри четива за деца и юноши. Една от целите им е да насърчават оригиналните и креативни творби. Победителите се избират от различни журита, съставени от библиотекари и експерти в различни аспекти на детското развитие. Медалът “Джон Нюбери” се връчва от 1922 г. насам, а “Калдекот” от 1938 г.