Книги за смели жени, променили света

Международният ден на жената отново дава повод да се говори за правата на жените по света. От векове дамите са считани за по-низши създания, а стереотипите, които всеки носи със себе си, влияят както на преценката за качествата на жените и мъжете, така и на реалните резултати от това – жените често получават по-ниско заплащане от мъжете, например.

„Жената е безсилен мъж, неспособна да произведе семе поради студенината на своята природа. Прочее ще гледаме на женското състояние като на деформация, макар и възникваща в обичайния ход на природата.“

Аристотел

(цитатът е от „12-те правила на мозъка“,  Джон Медина, изд. „Изток-Запад“)

Правата на жените са все по-усърдно коментирани и защитавани, включително чрез издаването на детски и юношески книги за смели дами, променили историята. Представяме ви някои от заглавията на български език, които ще са полезни и на родителите, и на учителите, при поставянето на темата за жените и техните постижения.

„Малки хора, големи мечти“, Мария Изабел Санчес Вегара, изд. „Timelines“, 3+

Примерите на жените по света вече са достъпни не само за тийнейджърите, но и за най-малките. Картинните книги от поредицата „Малки хора, големи мечти“ са чудесно начало на дълго изследователско пътешествие, което може да продължи цял живот. Независимо дали ще срещнете детето си с Амелия Еърхарт, Даян Фоси, Коко Шанел или Тереза от Калкута, всяка от книгите предлага отправна точка за разговори и проучвания, а и за вдъхновение за нови постижения.

Макар поредицата да е подходяща за деца от 3 години нагоре, дори 8-годишните биха я харесали. Твърдите корици и плътната хартия са още един плюс, както и красивите илюстрации.

Поредица „Кратки пътеводители в биографии забележителни“, Изабел Томас, изд. „Timelines“, 8+

В поредицата, подходяща за читатели над 8 години, ще откриете интригуващите биографии на Амелия Еърхарт, Мари Кюри и Фрида Кало. Трите дами са отличен пример как се постигат мечтите. Борбеността на Еърхарт я изстрелва във въздуха. Кюри показва как задаването на въпроси води до забележителни открития. Кало е изумителен пример за силата на духа, независимо от трудностите, пред които се изправя.

Горещо препоръчваме не само на родителите, но и на учителите, да обърнат внимание на интересно поднесените истории, отличното оформление и важните теми, по които могат да говорят с децата.

„Аз съм жена чудо“, Елън Бейли, изд. „Ентусиаст“, 8+

„Аз съм жена чудо“ събира историите на 60 дами, чиито постижения малко или много са разгледани и в други биографични книги, издадени на български език. Онова, което отличава книгата от всички останали, са предложенията за различни дейности, вдъхновени от представените примери.

Изданието би било полезно както за подарък, така и за работа в клас – за всекиго е добре да може да изразява мислите си, да си задава въпроси, да се предизвиква ежедневно. Част от историите вероятно няма да бъдат осмислени от момичетата под 10 години, но хубавото на книгите е, че нямат срок на годност и човек може да се връща към тях в годините.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“, Елена Фавили/Франческа Кавало, изд. „Хермес“, 10+

Макар разказвани като приказка, историите на стоте дами, събрани в изданието, провокират най-силно читателите над 10 години. Примерите от сферата на науката, политиката, историята и спорта са отлични и дават много поводи за размисъл и разговори – както между деца и родители, така и между ученици и учители.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ е част от каталога на изд. „Хермес“, а втората част излиза с логото на изд. „Сиела“.

„Аз съм българка“, Петя Александрова/Капка Кънева, изд. „Сиела“, 10+

Завършваме списъка с „Аз съм българка“ – първо по рода си изцяло българско издание, събрало 40 истории и увенчано с 40 портрета на вдъхновяващи българки. Като следва утвърдения модел на „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“, писателката представя под формата на кратки приказни истории съдбите и постиженията на български жени – известни или не чак толкова. 40-те портрета са нарисувани от български художнички и тяхната работа превръща изданието в отличен представителен каталог на талантливите дами от областта на изкуството.

Изданието е подходящо за читатели над 10 години и макар литературните критици да правят остри забележки по текстовете на Петя Александрова, обратната връзка от учителите и библиотекарите е положителна – техните ученици знаят твърде малко и за историческото време, и за съответните личности.

„Аз съм българка“, също като останалите книги за силни жени, е чудесна отправна точка за разговори и проучвания. Мненията на отделните читатели могат да варират между двата полюса, но ефектът е важен – момичетата да повярват, че и техните усилия могат да значат нещо и имат смисъл.

Вземете книгите с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.