Катрин Ръндел спечели Costa Book Award 2017 в категорията за детска книга

Катрин Ръндел бе отличена с наградата Costa Book Award 2017 в категорията за детска книга за романа си The Explorer (Изследователят), съобщава BBC. The Explorer разказва за съдбата на четири деца, които трябва да оцелеят в амазонската джунгла след самолетна катастрофа.

„Исках да напиша книга, в която децата научават, че са по-смели, отколкото смятат“, казва писателката. „Исках да напиша история за деца, които откриват, че светът е по-красив и по-сложен, отколкото някога са си представяли.“

Ръндел е автор и на романа Rooftoppers, който спечели наградата за най-добра детска книга на Waterstones и наградата Blue Peter през 2014 година.

Победителите в останалите категории са  Джон Макгрегор (роман), Ребека Скот (биография), Хелън Дънмор (поезия) и Гейл Хъниман (дебютен роман). Един от петте победители в категориите ще бъде обявен за Книга на годината на Costa на церемония на 30 януари 2018 година.

Costa Book Award е престижна литературна награда за писатели от Великобритания и Ирландия и се връчва от 1971 година (под името Whitbread Awards).