Къщата на кокоши крака на една различна Баба Яга

Преди 3 години имах привилегията да прочета „Къщата на кокоши крака“ от Софи Андерсън в оригинал и искрено се надявах да бъде издадена и на български. Желанието ми беше сбъднато от екипа на изд. „Лабиринт“.

Ако заглавието ви е навело на мисълта за Баба Яга от приказките, в известна степен сте на прав път.

Маринка е на 12 и живее в къща на кокоши крака заедно с баба си Яга и гаргата Джак. Къщата има собствена воля и няколко пъти годишно се мести на ново място заедно с обитателите си. Тя усеща настроенията и предугажда мислите на Маринка, затова за момичето е трудно да направи нещо без нейно знание.

Бабата на Маринка е Яга, но не тази, която знаем от приказките. Тук тя е добронамерена старица, Пазителка на Вратата, която успокоява душите, помага им да си спомнят живота си и да осъзнаят какво са научили от него. Всяка вечер тя посреща мъртвите в Къщата и след прощално празненство ги изпраща по последния им път към звездите през Вратата.

Животът на Пазител е предопределен и за Маринка, но такава съдба не е по вкуса й. Маринка расте и вече не и са й достатъчни игрите с вълшебната Къща и общуването с баба й и мъртвите. Мечтае за обикновен, жив приятел на нейната възраст и възможност сама да определи живота си. И е готова е да напусне всичко познато заради тази мечта.

За да се запази кръговрата между живота и смъртта, всяка Яга трябва да превежда своя дял от мъртви. Преди да премине на свой ред през Вратата, баба й разкрива някои неща, но много остават неизказани. Отказът на Маринка да поеме задълженията на баба си застрашава равновесието, застрашава и Къщата, която започва да се руши без мъртвите.

Детайл от книгата, илюстриран от Елиза Паганели.

„Къщата на кокоши крака“ интерпретира важни за децата теми – порастването, търсенето на собствената идентичност, правото да определяш живота си и типичната за възрастта съпротива срещу наложени отвън решения. Тези въпроси са представени увлекателно, с разбиране на мисленето на децата и в интригуващ и необичаен контекст – смъртта и мъртвите. Историята е разказана премерено и в същото време достатъчно увлекателно и емоционално ангажиращо.

Книгата е подходяща за деца между 10-12 г. Предимство е, че романът има илюстрации, които разнообразяват и допълват текста и правят възприемането му по-лесно. Допълнително предимство за българските читатели е, че книгата стъпва на основата на славянските приказки за баба Яга, които са им добре познати.

В последните години екипът ни забелязва тенденция родителите да се опитват да ограничават достъпа на децата си до книги, които засягат по-неудобни или тежки теми (като смъртта). Особено притеснителна за нас е тяхната склонност да заклеймяват детски заглавия само защото са попаднали на смущаваща според тях тема, сцена или език, които най-често изваждат от цялостния контекст на книгата.

Животът е разнообразен, смъртта на близки хора, познати и дори домашни любимци е неизбежна, затова смятам, че не правим услуга на децата си като се опитваме да потулим темата.

В този смисъл „Къщата на кокоши крака“ може да бъде чудесен помощник за читателски клубове и дискусионни групи – темата е представена през детските очи, с добре премерено чувство за хумор и колкото и да е изненадващо – позитивно.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg и Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването

на детското четене в България.