Ева Линдстрьом е тазгодишният носител на мемориалната награда „А. Линдгрен“

Към носителите на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ (ALMA) се присъединява шведската илюстраторка и писателка Ева Линдстрьом. Името й бе оповестено на 22. март – втория ден от Панаира на детската книга в Болоня.

Astrid Lindgren Memorial Award е учредена от правителството на Швеция преди точно 20 години и е сред най-значимите отличия в областта на детско-юношеската литература. Връчва се на писател, илюстратор или организация, номинирани от институции от цял свят, а наградният фонд е 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро). Тази година претенденти за нея бяха почти 300 творци от 71 страни. Коментарът на журито за творчеството на новия лауреат гласи:

„Енигматичният образен свят на Ева Линдстрьом непрекъснато се трансформира. Дърветата се преместват в чужбина, кучетата придобиват гигантски размери и предметите изчезват, за да се появят внезапно отново. С бързи движения на четката и плътни краски, Ева Линдстрьом създава нееднозначен диалог между текст и изображение. Границата между деца, възрастни и животни се размива. С голяма сериозност и необуздан хумор те се борят с вечните въпроси: Кои сме ние? Къде отиваме? Кой ни взе шапките?“

Ева Линдстрьом е родена през 1952 г. във Вестерос, Швеция. Завършва Училището за изкуство в родния си град и Университета по изкуства, занаяти и дизайн в Стокхолм, където живее и до днес. През 80-те години започва работа като карикатурист и публикува няколко комикс албума. Първата й самостоятелна картинна книга е „Kattmössan” („Шапката на котката“, 1988). Оттогава насам тя създава 35 авторски детски книги, получили множество награди, както и три анимационни късометражни филма. По няколко от нейните книги са направени филмови адаптации.

Носители на ALMA, превеждани на български език, са Морис Сендак (2003), Лижия Божунга (2004), Филип Пулман (2005), Катрин Патерсън (2006), Шон Тан (2011), Барт Муярт (2019 г.), Жан-Клод Мурлева (2021). Можем само да се надяваме Ева Линдстрьом да се нареди сред тях.