Как да събудим интереса на децата към Христо Ботев?

Българският писател, поет и революционер Христо Ботев загива твърде млад. С буйния си нрав, непримиримостта към робството и пламенните си стихове, той е един от най-обичаните и разпознаваеми борци за национално освобождение и будители. Името му днес носят много български училища и дори един български град, Ботевград.

„Почитан като национален герой, за нас, българите, Христо Ботев е символ на свободолюбието.“

– из „Великите българи за деца и родители“, изд. „Софтпрес“

Ако се чудите как да разкажете на децата историята за живота и делото на Ботев по интересен начин, ето ви 4 книги помощници:

1. „Великите българи за деца и родители“( изд. „Софтпрес“)

Книгата, съставена от Христина Йотова, е безценен наръчник по българска история. В нея са събрани най-колоритните, най-важните и интересни образи от 13-вековната история на страната ни. Техните съдби и дела са разказани като приказки, без излишен патос, но съвсем честно и с уважение.

Йотова е подбрала изключително интересна информация, която майсторски се вплита в тъканта на историята и пред погледа на читателя изпълва със смисъл думата “величие”. Една от 13-те глави в изданието е посветена на Христо Ботев.

2. „Христо Ботев: оцветяване, рисуване, любопитни факти“ (изд. „БГ книга“)

На пръв поглед книгите с оцветявки не изглеждат достоверен източник на информация. Изключение правят изданията от поредицата „Съкровищата на България“.

В книжката, посветена на Ботев, са представени някои от най-важните моменти в живота му: семейството, училището, срещата с хъшовете в Браила, животът с Васил Левски в изоставена мелница, революционната му дейност. С по 2-3 изречения авторката на книгата събужда любопитството на малките читатели и дава поле за техни собствени изследвания. Интересно е решението да се представят част от личните вещи на Ботев, вестниците от онова време, както и знамето на Ботевата чета, развявано от знаменосеца Никола Симов-Курото.

В края на книгата децата ще открият и маршрута на четата от Козлодуй до връх Околчица. Текстът е на български и английски език, а възможността да оцветят историята сами носи допълнителен бонус – време за самостоятелни занимания.

3. „Моята първа книга за българските писатели“, изд. „ПАН“

В тъничката наглед книжка са разказани накратко историите на редица български писатели. Тя започва с Христо Ботев и от нея научаваме, че поетът ни е завещал едва 20 стихотворения, но всичките са останали в съкровищницата на българската литература.

Разказът е подкрепен със снимков материал и събужда интереса на читателя към изследване на творчеството на писателя.

4. Ботев в чертички и колелца – „Таралеж се жени“, Яна Язова, изд. „Изток-Запад“

Талантливата и сравнително непозната Яна Язова ни очарова преди време с оригиналната идея да представи част от известните личности в черти, във стихове и колелца.

В изданието „Таралеж се жени“, публикувано по случай 100-годишнината от рождението на писателката, изд. „Изток-Запад“ предлага на читателите да си нарисуват сами портрет на Ботев, следвайки съветите на Язова:

Пробвайте да обявите състезание за най-добре нарисуван портрет на революционера – гарантираме, че ще се забавлявате с децата си!

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.