Как да окуражим децата, които не желаят да четат

Често правим всичко възможно да привлечем детето към четенето за удоволствие, но читателската искра така и не се запалва. Не се обвинявайте за липсата на ентусиазъм за четене от страна на детето ви. Както знаете, всички деца са различни и именно различието им ни радва. Предлагаме ви няколко съвета как да окуражите децата си да четат, които открихме в блога за насърчаване на четенето сред най-малките Bookbug на шотландската организация Scottish Book Trust:

  • Важно е да не насилвате детето си да чете. Може да го окуражавате да го прави, но в крайна сметка е добре то сам да реши, че го иска. Опитайте се също да не го сравнявате, защото сравнението би подхранило негодуванието му, а четенето все пак трябва да е забавно.
  • Опитайте с нехудожествена литература – много деца (особено момчетата), които не желаят да четат художествена литература, реагират добре спрямо книги, пълни с факти и обвързани с истинския живот, а такива могат да се намерят най-различни.
  • Четенето само по себе си не е толкова важно – не е необходимо да са само книги! Навсякъде около нас е пълно с надписи (напр. резултатите от футболни срещи, пътните знаци, надписите по опаковките със зърнени храни) и всичко се брои за четене.
  • Организирайте на детето си специално посещение в библиотеката или книжарницата и го оставете само да си избере книга. Предоставяйки му инициативата да реши какво го вълнува и какво му е интересно за четене, би довело до съществена разлика в отношението му спрямо книгите. Допитайте се и до експертното мнение на библиотекари и книжари, защото те имат отлични познания за всичко, което може да се намери при тях, и предложенията им ще си струват.
  • Използвайте книги с образа/името на популярни герои от филми, игри и подобни! По какво е запалено детето ви? Независимо дали става въпрос за Лего, футбол или миньоните, почти сигурно е, че съществува книга за всяко от изброените, и не само. Това може да е вашият начин да го спечелите за четенето.
  • Комикси и списания – чрез тях вниманието на някои деца се ангажира по-лесно, а и така се запознават с нов начин на четене, който на по-късен етап е възможно да прерасне в любов към графичните романи за цял живот.
  • Оставяйте книги навсякъде из къщата и ги взимайте със себе си в колата или когато сте навън (напр. в чакалнята на лекарски кабинет). Няма начин детето ви да не посегне към някоя.

Успех и забавно четене!

Превод и адаптация: Искра Йорданова