Как да научиш един дракон на човещина

Малките деца са като урагани – навлизат шумно в живота ни, преобръщат рутината (и къщата) нагоре с краката и поставят търпението ни на огромно изпитание. То се знае, всички вложени усилия, време и сълзи се отплащат многократно в мига, в който са проявени. Защото, каквото и да вършат пакостниците, ние ги обичаме до болка.

Разбира се, родителската любов е безусловна, но не бихме отказали, ако децата ни имат приветливи маниери и учтиво отношение към другите и нас самите. Това понякога се оказва трудна задача. Мъниците просто не виждат смисъл в любезностите или не желаят да губят време за тях. Да се научат вълшебните думички обаче изобщо не е трудно, особено с подкрепата на поредицата „Как да научиш твоя дракон да…“ на изд. „Timelines“.

На страниците малките читатели ще се запознаят с Лили, разумно и ведро момиченце, и Бебе Дракон – драконче, винаги готово за игри. Двамата са най-добри приятели и като такива заедно забъркват лудориите, заедно се забавляват…но не заедно казват „извинявай“ или „благодаря“. Дори напротив, налага се Лили да учи всеки ден щурия си приятел на добри обноски.

Поредицата е особено чаровна и лесно грабва вниманието на децата. Те лесно ще се припознаят в симпатичната огнедишаща фъртуна, защото дракончето, също като тях самите, е винаги гладно за лакомства, леко непохватно и се хвърля с ентусиазъм към всичко ново. Ситуациите в книгите са ежедневни и децата без усилие могат да се поставят на мястото му – пазаруване в супермаркета, игра с други деца, пресичане на улицата. А и какво по-естествено за читателите от това да вземат пример от друго дете, по-голямо, но все пак близко по възраст?

Не само свойските персонажи и случки правят книгите привлекателни за децата. Езикът е достъпен, а текстът е написан увлекателно, без неразбираеми описания или твърде абстрактни за малчовците думи. Илюстрациите са дело на Анна Ланг (позната у нас от „Голямата книга на фантастичните създания“, „5-минутни истории за лека нощ“, поредица „Малка библиотека на гръцките митове“ и др.) с така характерните за стила й мекота и нежност на цветовете и формите. Не на последно място, книгите са отпечатани на здрав картон и в удобен, квадратен размер, подходящ за детските ръце. Можете да бъдете сигурни, че ще издържат на многократно разлистване, четене и носене.

Затова, ако не ви страх от някоя и друга пометена от драконска опашка чаша, извикайте Лили и Бебе Дракон в дома си. В тяхната компания, а и чрез личния ви пример, дребосъците неусетно ще усвоят маниерите на кралски особи. Е, добре, нека сме реалисти – поне по-често ще се досещат да помогнат на някого в нужда, да благодарят за топлото ястие или да се извинят след сторена грубост.

Поредицата включва 8 заглавия, които учат на различни умения и вълшебни думи:

     

      

Как да научиш твоя дракон да казва БЛАГОДАРЯ

Как да научиш твоя дракон да казва ИЗВИНЯВАЙ

Как да научиш твоя дракон да казва ЗДРАВЕЙ

Как да научиш твоя дракон да казва МОЛЯ

Как да научиш твоя дракон да ИЗЧАКВА

Как да научиш твоя дракон да СЛУША

Как да научиш твоя дракон да ПОМАГА

Как да научиш твоя дракон да СПОДЕЛЯ