Изборът на Дàниел: 5 книги, с които да се подготвим за зимата

Казват, че малките не разбирали от книги… В нашия екип всеки има право на избор, а опитът ни показва, че най-точна преценка за детските четива имат децата!

Затова предлагаме на вниманието ви селекцията на 2-годишния Дàниел от 5 книги, с които да се подготвим за зимата. Те са красиви и интересни; едни попадат в категорията на картинните книги, други са с изумителни илюстрации. Но онова, което ги обединява, е снегът!

Червената ябълка

„Червената ябълка“ разказва за малкото зайче, което обикаля из гората в един снежен ден и търси храна. Пред погледа му се изпречва червена ябълка. Тъй като тя е твърде високо, зайчето се опитва да открие съмишленици, които да му помогнат да откъсне вкусния деликатес от дървото.

Книгата на Феридун Орал се нарежда на първо място в класацията на Дани: четем я поне по веднъж дневно, както и поне 2 пъти преди лягане. Всеки ден. В продължение на месец вече.

Вероятно му харесва, че текстът е максимално опростен и затова е успял да го запомни. (Суфлира на бебешкия си език през цялото време – бел. мама)  Абсолютно сигурно е, че е обсебен от нежните илюстрации на турския художник – героите животинки са толкова живи, сякаш ще изскочат от страниците.

Сюжетът на книгата напомня на обичаното от поколения деца произведение „Дядо и ряпа“ (Ран Босилек); посланието, че с дружни усилия ще се справим с трудностите, присъства и тук, като предлага добър начин за затвърждаване на урока за работата в екип. А ако добавите в сметките и твърдите корици, ще получите чудесен подарък за всяка детска библиотека.

Детето на Грузулака

Детето на Грузулака се разхожда из страниците на едноименната книга в една снежна нощ, търсейки голямата мишка кафява. То е малко и смело, а приключението му е описано изумително в мерена реч (благодарение на превода на Манол Пейков).

Може би тъкмо ритъмът на стиховете се харесва на Дани – като всяко малко дете и той възприема по-лесно подобен тип текстове.

Илюстрациите също му допадат – срещите със змията, бухала и лисицата го стимулират да вади от рафтовете на библиотечката си енциклопедии от поредицата „Защо? Какво? Как?“ и да показва къде още могат да бъдат открити тези герои.

Твърдите корици превръщат книгата в ценен подарък. Не забравяйте, че тя върви чудесно с първата част – „Грузулак“.

 

Брррр. Книжка за зимата

Както и първата книжка на корейския илюстратор, издадена на български език – „Хрррр. Книжка за заспиването“, – и тази е подходяща за съвсем малките „читатели“.

Дебелите картонени страници, малкият формат и красивите илюстрации веднага привличат бебешкия поглед. На всеки разтвор детето ще открие по едно изречение, разказващо за навиците на различни животни в зимния сезон. Изреченията са свързани в рими и също улесняват възприемането на текста от децата.

Докато се разхождахме по следите на зайчето, Дàниел научи къде отиват прелетните птици, къде зимуват костенурките, с какво се топлят овчиците, как спят крокодилите и куп любопитни истории за навиците на животните през зимата.

Онова, което и двамата харесваме в книгите на Ил Сунг На, е предизвикателството да откриваме неговите герои на всеки разтвор – тук търсихме зайчето и развивахме своята наблюдателност (Дани бе доста по-добър!).

А накрая се оказа, че малкият читател дори откри връзка между „Брррр. Книжка за зимата“ и „Червената ябълка“ (№ 1 в класацията) заради присъствието на сходни сцени в двете книги.

Снежната царица

В „Снежната царица“ на Андерсен се разказва трогателната история на Герда и Кай, в която са вплетени нишките на приятелството, любовта, смелостта и силата им да побеждават злото.

Историята, разказана от датския приказник, вдъхновява украинския художник Владислав Ерко да създаде толкова изящни и детайлни илюстрации, които трудно могат да бъдат описани и същевременно са способни да впечатлят дори малко дете с филигранните си детайли и образи, които оживяват по страниците.

Текстът в книгата е с голям обем и е подходящ за слушане/четене от по-големи деца. Затова се налага да преразказваме с по 1-2 изречения историята на Кай и Герда, докато разгръщаме страниците и в илюстрациите и откриваме хилядите детайли, които сякаш не са сътворени от човешка ръка.

Талантът на Владислав Ерко, който ни е познат от „Приказки от мъгливия Албион“, се вижда ясно и в „Снежната царица“ на изд. „Лабиринт“. Книгата е истински подарък за душата и наслада за окото. Чрез нея не е никак трудно да се възпитава висок естетически вкус у децата на различна възраст, а твърдите корици превръщат и нея в задължителна част от всяка семейна библиотека.

Житената питка

Децата в ранна възраст имат нужда от приказките, за да си обяснят света, а и за да развият своето въображение. Макар Дани да предпочита друг тип четива, приказката за житената питка е от онези, които харесва и иска да слуша.

Избрали сме изданието на изд. „Хермес“ от поредицата „Майстори на приказката“, в което текстовете на Ангел Каралийчев са осъвременени, за да са разбираеми за днешните деца. Тук Ваньо и Кунето са заменени от Стоянчо и Марийка, долапът се е превърнал в шкаф, а думата „тетьо“ съвсем закономерно е заменена с „татко“.

Ако си спомняте по-стария вариант, може да не ви хареса да четете тази версия. Но, ако не залагате на личните си спомени, ще установите, че днешните деца със сигурност биха възприели осъвременената версия доста по-лесно, както се случи и при Дани.

 


Ще се радваме, ако предложенията на Дàниел ви помогнат да се подготвите за настъпването на зимата. Всички те са много приятни за четене, още по-приятни за разглеждане и със сигурност ще се изненадате колко лесно се възприемат дори от най-малките деца.

Ако се чудите какво да изберете за попълване на детската библиотека, не се колебайте да посегнете тъкмо към тези 5 заглавия, защото децата наистина разбират от книги!