Из „Българските крепости“ с моливи в ръка

„Българските крепости: оцветяване, рисуване, любопитни факти“ (БГ Книга) е занимателна двуезична (български и английски) книжка, която съдържа съвсем кратка интересна информация за 14 от най-впечатляващите български крепости, както и техни рисунки, които децата да оцветят.

Съвсем очаквано място в книгата са намерили някои от най-известните и посещавани крепости в България – Царевец, Асенова крепост, „Баба Вида”, Шуменската крепост и Белоградчишката „Калето”. Признавам обаче, че за някои от крепостите не бях и чувала (Меджиди Табия, Букелон, „Камилите”), така че се почувствах като откривател на вълшебни места, които мога да посетя още утре.

Обичам когато книгите включват и карти, а тази освен карта с местоположението на крепостите има и времева скала за построяването им. С карта и хронологична скала е по-лесно да си представя къде и кога са се появили крепостите, мога да ги разглеждам с часове като си доизмислям подробностите. Бих приветствала и цветни снимки на обектите за по-пълно потапяне в атмосферата.

Ако сте настроени да получите от книжката по-подробна информация за 14-те крепости, при първия прочит вероятно ще останете разочаровани от наистина кратките текстове за всяка от тях. При втория прочит обаче ще установите, че целта на подбраните интересни факти е не толкова информираността, колкото възбуждане на естественото любопитство на децата (пък и на възрастните). Сигурна съм, че ще последват всевъзможни допълнителни въпроси, което е чудесен повод да потърсят повече информация.

Книгата може да се използва и като нетрадиционно помагало в уроците по история, география или изобразително изкуство. Децата могат да получат различни задачи – да съберат снимков материал за крепостите, да представят данни за историческия период на построяването им, за архитектурните им особености, за предназначението, за свързаните с крепостите легенди и какво ли още не. Или пък да организират изложба с оцветените рисунки, а защо не и да опитат да изработят макет на любимата си крепост или да планират следващата екзкурзия на класа до някоя от представените крепости. Възможностите са наистина много и точно в това е голямата сила на книги като „Българските крепости” – да провокират любопитството, любознателността и творческото начало у децата.

Автор: Лора Филипова