Иновации привличат малките читатели във варненската регионална библиотека

Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ е в крак с технологичната ера, в която живеем, и вече може да се похвали с два атрактивни контейнера, в които младите читатели сами да връщат прочетените книги, научаваме от сайта на варненската библиотека. „Мечо“ и „тинейджърския цветен варел“ се радват на голям интерес от посетителите на книжното пространство и правят четенето още по-интересно!

Библиотекарите обясняват, че дори най-малките се справят чудесно с технологичната иновация, защото мобилните комуникации не са новост за тях. Малчуганите се забавляват като оставят прочетените книги в „коремчето“ на Мечо, а в замяна той пък им дава автоматично разпечатана бланка с необходимата информация.

Самостоятелното връщане на книги далеч не омаловажава ролята на библиотекарите. Те са все още на разположение за консултация, разговор и помощ при търсенето на книги. Електронните помощници само привнасят чар на библиотеката и я правят още по-привлекателно място за малки и големи.

Наскоро там се проведе и шестата национална конференция „Насърчаване на четенето“ под наслов Помогни ми да прочета“. Популяризирани бяха обучителни и подпомагащи програми и инициативи, подкрепящи четенето, както и жестове на помощ и внимание. Във форума се включиха учители и библиотекари от цялата страна.