Илия Кузманов: „Детето копира всички навици на своите родители“

Илия Кузманов е горд баща на три момчета. Благодарен е за шанса да отгледа и възпита в добродетели своите деца, както и да предаде своята надежда за живот на три уникално различни личности. Радваме се, че сподели своя читателски опит за рубриката ни „Как четат бащите“ .

Обичаше ли да четеш като малък? Да.

Кой беше любимият ти литературен герой?  Том Сойер.

Наказвали ли са те заради книга? Не.

Баща ти четеше ли ти? Не.

А ти четеш ли на детето/децата си и ако да – колко често? Да, но по-често разказвам и съчиняваме приказки със съдействието на децата.

Колко бе голямо детето ти, когато започна да му четеш? На 1-2 години.

Преправяш ли гласа си, за да изобразиш различни герои? Обезателно.

Към кои книги посягаш, когато трябва да избереш четиво за детето си – модерни или класически? И към двата вида.

При подбора на книги за четене на детето/децата ти откъде черпиш идеи – от своето детство, от приятели или оставяш детето само да избере какво да прочетете заедно? И по трите начина.

„За“ или „против“ класическите приказки и защо? За , защото класическите приказки са много по-прозрачни и ясни в поуките си – какво е добро и зло.

Имате ли специални читателски ритуали с детето/децата ти? Сутрин на свежа глава и на път за детската градина с най-малкото ми дете (5.5г.) се упражняваме върху креативно съчиняване на кратки приказки (и в търсене на голямата поука).

Какъв слушател е детето/ децата ти? Добри слушатели.

Посещавате ли с детето ти библиотеката? Рядко.

Смяташ ли, че ролята на бащата е важна за изграждането на читателски навици у детето и защо? Категорично да. Детето копира всички навици на своите родители, особено момчетата на бащите. Любовта към четенето, интелектуалния труд и занимания се изграждат с постоянство и усилия от двете страни, за което трябва родителско ми търпение и време за посвещение.

Не пропускайте да научите за читателските навици и ритуали и на другите четящи бащи тук.

Ако познавате четящи татковци, които искат да се включат в нашата рубрика “Как четат бащите?”, непременно ни пишете на мейл: editors@detskiknigi.com. Рубриката е в подкрепа на кампанията “Да бъдеш баща” на Асоциация “Родители”.