Хариша – царят на маймуните

„Днес започват приключенията на Марко Адамс в Раджастан. 

Обещавам да е интересно.“

Харесвам предаването на Биляна Траянова. Обичам и пътешествията, а когато те са вплетени в детска книжка, радостта ми е неописуема. Само едно нещо не ми дава мира: защо трябваше да се срещна с поредицата „Хариша“ чак сега?

Ahh!

И да се оплаквам, няма да променя нищо. Затова по-добре да ви взема с мен на любопитното пътешествие на Марко Адамс и родителите му в Раджастан (Индия). Марко прилича на обикновено момче, но има нетрадиционно семейство. Родителите му снимат филми за далечните земи, а детето пътува с тях навсякъде. Не може да ходи на училище като връстниците си, но пък пише домашните си в истински дворци в чудновати земи.

Навършил осем наскоро, Марко има правото да стои сам на непознатите места, докато родителите му снимат своите красиви филми. Така момчето се оказва в истински дворец със статуи на божества от злато и с маймуни, слонове и крави, разхождащи се свободно по улиците. Престоят обещава да е интересен, но Марко дори не подозира какво го очаква!

Спазвайки правилата за безопасност в чужда държава, младежът се разхожда в градината на двореца, създадена от Махарани (съпруга на индийския владетел, наричан махараджа). Там се среща със стария Раул с дългите мустаци. Докато Марко прави снимки, тайфа маймуни напада стария мъж, а момчето – ядосано от тормоза на маймуните – прогонва групата нападатели, крещейки непонятни звуци на маймунски език. КА-КА-КИИ-КА...Странно или не, маймуните се оттеглят, засрамени от постъпката си, а младият Адамс е провъзгласен за превъплъщение на Хариша – бога на маймуните.

Дали е добре да притежаваш необикновена дарба? Може ли Марко – Хариша да се справи с предизвикателствата, които го очакват в Раджастан? Какви тайни крие древният дворец на махараджата? Отговорите на всички въпроси ще откриете в „Хариша – царят на маймуните“ (епизод 1).

В допълнение към любопитните приключения, книгата е изпъстрена с чудесни илюстрации, а в края й ще откриете речник на непознатите думи като махараджа, сари и махут. Друга полезна хрумка на авторката е добавянето на изключително важни и животоспасяващи правила за млади изследователи, попаднали на непознати места. Как да извличаме вода от растенията и пясъка в пустинята, какви са задължителните съвети за малки и големи пътешественици и как да се държим в Индия са само част от препоръките, които ще откриете в книгата „Хариша“ (епизод 1).

Книгата е прекрасно оформена, подходяща както за по-малки, така и за по-големи читатели, а българската следа в нея я прави още по-приятно четиво!

Автор: Вал Стоева