„Хари Потър у дома“ – глобалната инициатива на Дж. К. Роулинг за учители, вече и у нас

Издателство „Егмонт“ подкрепи глобалната инициатива, обявена от авторката на поредицата „Хари Потър“ – Дж. К. Роулинг и Wizarding World под мотото „Хари Потър у дома“. Тя цели да подпомогне деца, родители и учители, ограничени в домашна среда по време на епидемията от Covid-19. В България инициативата стартира днес, 10 април 2020 г.

Инициативата включва отворен лиценз, предоставен безвъзмездно от авторката на учители. Благодарение на него всеки учител ще има възможността да записва и публикува видеа, в които чете на глас пред класа си в онлайн занятия книгите за Хари Потър.

Временното разрешение е за срок до 31 юли или до края на учебната година, в зависимост кое от двете събития е предхождащо. Още за тази инициатива и насоки към учителите на български език прочетете тук.

В допълнение към това издателство „Егмонт“ ще публикува всеки петък допълнителна информация и дейности за децата и техните семейства на страницата на Хари Потър в България и в своите онлайн канали, а всеки вторник ще предоставя разнообразни нови творчески дейности, викторини и забавни неща на родителите и близките на децата.

Глобален партньор на инициативата е Audible – най-големият световен създател и доставчик на оригинални аудиокниги. Audible свободно предоставя аудиокнигата „Хари Потър и Философският камък“, давайки възможност на децата, без значение от тяхното местоположение, да я слушат моментално на английски, испански, френски, италиански, немски и японски език. Слушателите ще имат достъп до аудиокнигата на техните компютър, лаптоп, телефон или таблет, без да се регистрират в Audible, чрез специално създаденото за случая приложение Audible Stories. Английската версия на изданието, достъпна и за България, е четена от Стивън Фрай.

Дж. К. Роулинг споделя:

„Учителите, родителите и гледачите, работещи за съхранението на нормалния и щастлив детски живот по време на епидемията, заслужават малко магия. Надявам се, че тези инициативи ще донесат на децата, а също и на възрастните, малко ведрина и разсейване по време на принудителния престой вкъщи.“

ХАРИ ПОТЪР У ДОМА: ВРЕМЕННО ПРЕДОСТАВЕНИ ПРАВА КЪМ УЧИТЕЛИ

Дж. К. Роулинг и нейните издатели подкрепят великолепния пример на учителите, които се трудят усилено, за да осигурят дистанционно обучение на децата и младите хора с преустановен достъп до училище поради разпространението на вируса COVID-19.

Писателката, както и екипът на литературната агенция The Blair Partnership, припознават и важността на дистанционните онлайн уроци, посветени на книгите и четенето на глас, особено в така създалата се ситуация, и в тази връзка временно предоставят права за ползване на авторско съдържание на учителите, които желаят да четат на глас и да създават видеозаписи за своите ученици в пространствата на виртуалните класни стаи.

Ако сте учител и бихте желали да споделите магията на Хари Потър по този начин, молим Ви да следвате указанията по-долу:

  • Можете да проведете виртуален урок или да публикувате видеоклип, включващи четене на откъс от роман за Хари Потър и изображение на корица на книгата, като е необходимо да ползвате училищни мрежи с необходимата степен на сигурност или затворени платформи за онлайн обучение като Google Classroom, Schoology, Edmodo или Discovery Education, с което да го направите достъпен за учениците в съответната виртуална класна стая.
  • Тези уроци или видеоклипове могат да бъдат съхранявани (хоствани) в съответната образователна платформа и/или сертифицирана училищна мрежа до края на учебната 2019/20 г. за съответната територия, но не по-късно от 31 юли 2020 г. След това е необходимо да бъдат перманентно изтрити от съответната платформа и/или затворена мрежа.
  • Видеоклипове, съдържащи четене на глас (или епизоди от клиповете), не може да се публикуват в YouTube или в която и да е социална платформа, както не може да се ползват с комерсиални цели.
  • Молим Ви да не променяте или съкращавате оригиналния текст от книгите за Хари Потър, когато четете във видеозаписите/уроците си.
  • Молим Ви да не споделяте пълното съдържание на видеоклиповете в социални мрежи, но ви препоръчваме да публикувате в социалните канали информация за тях или кратки видео откъси като анонси (не по-дълги от 30 секунди).

Изисквания за обратна връзка

Молим Ви да уведомите литературна агенция The Blair Partnership по имейл (адресиран до info@theblairpartnership.com), когато ще публикувате урок/видео с четене на глас, предоставяйки следната информация:

  • Име и местоположение на училището;
  • Кой роман от поредицата за Хари Потър ще четете и приблизителна продължителност на четене (например една глава, 25 страници и т.н.);
  • Име и имейл на лицето, което отговаря за урока/видеото;
  • Посочете училищната мрежа или образователната платформа, която ще ползвате за публикуване на видеозаписа или за провеждане на събитие „на живо“.

Молим Ви също така да изпратите имейл на info@theblairpartnership.com, с което ще потвърдите, че сте свалили и изтрили видео съдържанието при приключване на текущата учебна година (или по-рано, ако е приложимо).

Благодарим Ви предварително, че следвате тези указания и продължавате да уважавате авторското право и интелектуална собственост на Дж. К. Роулинг.