5 идеи за игри с книгите от Виктория Иванова

Виктория Иванова е заместник главен редактор на изд. „Софтпрес“. Темата за децата, книгите и игрите й е близка – тя не само редактира детски издания, но и е автор на енциклопедиите от поредицата „Любознайко“. Ето нейните страхотни предложения за игри с децата и книгите у дома:

Лов на съкровища

Вие може и да не стигнете до пролетното почистване по време на карантина, но хлапетата със сигурност ще се заемат с ентусиазъм с библиотеката си, ако представите подреждането като търсене на забравени книжни съкровища. Уви, ентусиазмът им вероятно ще се изчерпа далеч преди финала. Но пък поне едно книжно съкровище със сигурност ще бъде открито. А и в момента, в който се стигне до разхвърлянето, можете да се възползвате от идея №2.

Сляпа книжна баба

Ако книгите вече са разхвърляни – е лесно, ако не са – също. Редувате се да затваряте очи и наслука да хващате някоя от купчината книги. После, разбира се, трябва да познаете коя е книгата, като разчитате само на ръцете си и на един уточняващ въпрос.

Кой е по-по-най

Правите ли си класации вкъщи? Аз лично винаги имам проблем с определянето на любимците си, но пък е суперзабавно да подреждаме заедно Топ 5 на любимите си енциклопедии, Топ 3 на заглавията от една поредица или Топ 6 на геройчетата с най-смешни уши.

Нарисувай ми овца

Ако ви е омръзнало да рисувате замъци, принцеси, динозаври или (както е в нашия случай) коли, организирайте си състезание по рисуване на любим герой. Може да е нова версия на познат персонаж или портрет на герой от приказка, който липсва на рисунките в книгата.

Игра на библиотека

Независимо дали малкият ви читател има карта от библиотеката, или все още няма, играта на библиотекар, който ви препоръчва четиво, първо, ще му е приятна, и второ, ще ви разкрие неподозиран поглед към начина, по който възприема книгите. Така или иначе тези дни сигурно влизате в множество роли. Разнообразието винаги е добре дошло.