Емил и тримата близнаци

Харесвам Ерих Кестнер. Даже много. И макар за някои от днешните деца историите му често да са скучни, аз успявам да намеря в голяма част от тях забавното и интересното. Понякога се учудвам да недосетливостта на възрастните („Двойната Лотхен“), на смелостта и находчивостта на децата („Антон и Точица“) и на силно развитото чувство за справедливост („Емил и детективите“), застъпено в историите на хер Кестнер…

Историята за Емил и детективите толкова ми хареса, че се впуснах без колебание в следващата книга за смелото и честно момче – „Емил и тримата близнаци“. Тук приключението бе още по-забавно, защото вече познавах героите! Но как така трима близнаци? И в какво приключение се забъркват момчетата отново?

Професорът кани цялата банда детективи, заедно с Емил, баба му и братовчедката Пони Хютхен на вилата си на морския бряг. Може ли човек да устои на подобно предложение? Точно никак! Затова Емил стяга багажа и заминава с влака за Берлин, а после и към Балтийско море. Тайфата приятели си прекарва доста забавно на плажа и дори се сблъсква със стар познайник от Берлин – пиколото Ханс Шмаух. Точно той обаче е причината двамата близнаци Байрон да се окажат… трима!

 

Байроновци са семейство акробати, изнасящи представления в Крайбрежния хотел в Корлсбютел. Със зашеметяващите си номера те спират дъха на гостите и естествено – на нашите детективи също! За беда Джеки, единият от близнаците расте прекалено бързо и е ужааасно тежък. Затова баща му решава да го изостави в хотела и кани за негов заместник в акробатиката не друг, а пиколото Ханс Шмаух. Мило, нали?

Потресени от безчестието на г-н Байрон, детективите решават да го накарат да се разкае за постъпките си и скрояват цял план с параходи, полиция и… с мотопеда на Густав с тромбата. Като по поръчка, родителите на Професора решават да попътуват до Дания и вземат със себе си бабата на Емил и Пони. Така пред детективите се открива възможността да изпълнят добрите си намерения и да накажат г-н Байрон, без да бъдат притеснявани от никого.

Явно никак не е добре да смесваш разходката с лодка и смелите детективски планове… Как Професора, Густав и Ханс засядат на острова с палмата; кой ги спасява и вземат ли участие в детективската акция? Защо Емил си остава вкъщи? Какво се случва с г-н Байрон? Много въпроси с много отговори, описани от майсторското перо на Ерих Кестнер.

Feeling Good

За да не пропусна най-важното, ще споделя, че Емил и приятелите му – детективите, приемат да присъстват на всяка прожекция на нашумелия филм „Емил и детективите“, за да помогнат на приятеля си Паул Пахулке. Публикуват историята на момчето във вестник и дори събират пари от децата в курортните селца, пак в негова полза. Защото на приятел, изпаднал в беда, трябва да се помага и никой не може да се справи по-добре в това от Емил и детективите!

Обърках ли ви малко с този Паул? Не, от същата книжка е, уверявам ви! И също така съм сигурна, че новите приключения на Емил и приятелите му ще ви харесат много!

За разлика от някои от книжките на Ерих Кестнер, които са по-скоро за възрастни („Хвърчащата класна стая“), историите на Емил и детективите, на Антон и Точица и на Лоте и Луиза („Двойната Лотхен“) са забавни и вълнуващи приключения. Всяко дете може да открие в тях и тъжното, и смешното, но най-важното – всеки ще открие доброто…

П.С. Към доброто определено не спада изхвърлянето на хартийки от сандвичи през прозорците на влака, мили деца! Понякога и най-добрите детективи правят подобни грешки, но нека не го превръщаме в практика 😉

Автор: Вал Стоева