Джулия Доналдсън подкрепи кампанията за спасяване на шотландските библиотеки

Авторката на „Грузулак” и „Детето на Грузулака” Джулия Доналдсън, присъедини гласа си към националната кампания в подкрепа на библиотеките в Шотландия в опит да ги предпази от по-нататъшни съкращения, съобщава www.thecourier.co.uk. Кампанията The Libraries Matter („Библиотеките са важни”) се организира от Института на библиотечно-информационните специалисти в Шотландия (The Chartered Institute of Library and Information Professionals – CILIPS).

Тя се обръща към кандидатите в предстоящите местните парламентарни избори през май с настояването те да защитят бюджета за библиотеките и да подкрепят професионалистите, работещи в училищните библиотеки.

По думите на Доналсън:

„Четенето развива ума, стимулира въображението и повишава грамотността. А библиотекарите и библиотеките са най-важните хора и места, насърчаващи любовта към книгите. Именно училищните библиотекари могат да създадат по-близка връзка с учениците и често съумяват да предложат точната книга на дете, в чийто дом има малко или никакви книги, като по този начин засяват семената на една доживотна любов към четенето.”

Миналата година Доналдсън написа отворено писмо до министър-председателя Никола Стърджън, изразяващо отчаянието й от затварянето на училищните библиотеки в област Аргайл и Бют.

Кампанията The Libraries Matter призовава и хората, които често се възползват от услугите на библиотеките или работят в тях, да се присъединят, като популяризират ползите от библиотеките.

Катрин Киърни, директор на CILIP в Шотландия, казва: 

Училищата с училищни библиотеки и библиотекари постигат по-високи изпитни резултати, които водят до по-високи академични постижения и повишена мотивация и увереност сред учениците.
Нашата кампания е насочена към хората, кандидатирали се за изборите за местна власт в Шотландия, с молба да се обявят в подкрепа на нашите училищни и обществени библиотеки и да се изправят срещу съкращенията и ограничаването на библиотечните услуги.”

Говорител на правителството коментира по темата:

„Ние сме решени да инвестираме в Националната стратегия за библиотеките, включително с инициативи като клубове по програмиране и проекти по история, свързани с Първата световна война и ще гарантираме, че всяко дете в Шотландия ще получи карта за библиотека.“