Доли Партън и нейната Библиотека на въображението получиха Carle Honors 2022

Музеят на картинната книга „Ерик Карл” в Амхърст, щата Масачузетс, обяви носителите на наградата „Carle Honors” за 2022 г. Лауреатите са отличеният с над 20 награди творец Фейт Рингголд (категория „Художник”), кънтри иконата Доли Партън с нейната „Библиотека на въображението” (категория „Ангел”), прочутият преводач на китайски Аджия (категория „Мост”) и издателите Шерил и Уейд Хъдсън (категория „Ментори”).

Всяка година комисия, председателствана от историка и критик на детска литература Ленард Маркъс, откроява изключителните постижения в следните категории: „Художник” (за иновации в цялостното художествено творчество), „Ангел” (за физическо лице или организация, чиито ресурси подпомагат създаването на изложби на илюстрирани детски книги, образователни програми и др.), „Ментор” (за редактори, дизайнери и преподаватели) и „Мост” (за лица или организации, популяризирали изкуството на картинната книга сред по-широка публика).

Лице на Музея на картинната книга „Ерик Карл“ е една от най-обичаните творби на неговия основател – Много гладната гъсеница.

Може би най-разпознаваемото за българската публика име от изброените по-горе е това на Доли Партън – певица, актриса и филантроп с широка международна известност. Неумението на бащата на Партън да чете и пише я провокира да стартира т.нар. „Библиотека на въображението” – инициатива, която работи за ограмотяване и пробуждане любовта към книгите и ученето от най-ранно детство.

Регистриралите се във виртуалната библиотека деца получават безплатна ежемесечна пратка със специално подбрани за възрастта им книги от раждането си до навършването на пет години. През 2006 г. инициативата започва да работи в Канада, през 2007 г. във Великобритания, а през 2013 г. в Австралия. Последното й разширение е през 2019 г. в Ирландия. От стартирането си през 1995 г. насам Библиотеката е подарила почти 180 милиона книги и е позволила на близо два милиона деца да усетят радостта от четенето.

Към участниците в своята дългосрочна и изключително успешна читателска кампания певицата се обръща така:

„Когато растях сред хълмовете на Източно Тенеси, бях сигурна, че мечтите ми ще се сбъднат. Знам, че във вашата общност има деца със собствени мечти. Мечтаят да станат лекари, изобретатели или министри. Кой знае, може би има малки момиченца, чиито мечти са да бъдат писателки и певици.“

И добавя:

„Семената на тези мечти често се намират в книгите; семената, на които помагате да се вкоренят във вашата общност, могат да растат по целия свят.“

Повече за Библиотеката на въображението можете да откриете тук.

А ние ви поздравяваме с „Големи мечти и избелели дънки“ – една от песните на Партън, която можем да наречем своеобразен химн на порастването.