Змейове, лами и хали – част I

Драконите са сред героите, най-често канени по страниците на детските книги. Те са ту мъдри и величествени, ту сърдити и стихийни, ту капризни. Вероятно и на нас са ни слабост, тъй като вече сме писали, не един , не два, а цели три пъти за книги, в които летят, пълзят и огнедишат змейове, лами и хали. Сега отново отправяме към вас предложения за драконски заглавия!

„Няма дракон в тази приказка“, Лу Картър, Дебора Олрайт

Драконите в приказките като че ли правят едно и също. Охраняват съкровища, отвличат принцеси… Но питате ли се какво им е? Един ден Драконът решава да избяга от класическата приказка и да намери място в друга, в която да бъде Герой. За съжаление, приказните герои не го искат в историите си. До момента, в който всичко се обърква и е нужно някой да върне реда в приказния свят.

„Приказки от вълшебната гора. Драконите“, Тони Улф

Вълшебната гора е място, където в хармония живеят приказни джуджета и феи, горски обитатели и великани. Ала ето че се появяват и драконите! Те са опасни същества, но също така могат и да бъдат неочаквано забавни! Дали джуджетата ще успеят да увлекат и тях в своя весел свят?

„Приказки за дракони + забавни игри“

Книгата е част от „Библиотека Славейче“ на изд. „Фют“поредица, създадена специално за деца, които навлизат в света на самостоятелното четене. В „приказки за дракони“ ще откриете 3 забавни и достъпни приказки, съпроводени с илюстрации и развиващи задачки.

„Приключение с дракон (книга-игра)“

Ако сте запалени почитатели на драконите, защо не опитате да поиграете с тях? „Приключение с дракон“ съчетава характеристиките на книга и на игра – събитията се случват на страниците, но в зависимост от препятствията и изборите на детето, се отварят отделни сегменти от листа. Детето може да избере кой герой да бъде (Безстрашната Нина, Хитрият Мъро или Мъдрият Стефан), да взема решения и да се опита по най-съобразителния начин да стигне до края на приключението.

Справедливо е да се отбележи, че играта е кратка и подходяща за деца между 4 и 8 години. Възможностите и сценариите за игра не са толкова много и в тази връзка цената на книгата може да разгледа като завишена.

„Рая и последният дракон“

Книгата е част от поредица „Чародейства“ на изд. „Егмонт“ и следва сюжета на едноименния филм. Рая е смело момиче, обучавано от малко как да бъде достоен пазител и воин. В миналото народът й живеел в мир и сговор с драконите, но един ден се появила зла сила, наречена Друун, която сложила край на спокойствието. За да помогнат на хората, драконите се обединили, сразили Друун, но и те самите изчезнали от лицето на земята. 500 години по-късно тъмната сила се надига отново и в ръцете на Рая са положени надеждата и бъдещето на хората.

„Приключението с последния змей в света“, Туве Янсон

Приказката е част от сборника „Невидимото дете“ и не е отделна книга, но творчеството на Туве Янсон е цяла вселена! Един ден Муминтрол хваща дракон – съвсем малък – и го пъхва в буркан.  Започва да се чувства толкова специален, все пак не всеки може да се похвали с дракон в къщата си. Муминтрол е възхитен от лютия темперамент на новото си другарче и е убеден, че то ще го заобича и оцени. Скоро обаче научава, че съществата са различни и не можеш да накараш някого да те обича насила.

Илюстрация на корицата: Freepik

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате за насърчаването на детското четене в България.