Даркмут – не искате да живеете там

Мрачна корица с буркан, в който се мъдри нещо като изсушено око няма как да не привлече погледа и ръката ми (отлична работа на Стоян Атанасов). „Даркмут” (изд. Сиела) на Шейн Хегарти се оказва динамична и забавна история, пълна с всевъзможни страховити създания като мантикори, минотаври, хогбуни и уолпъртингъри, достатъчна доза хумор, ирония и тийнейджър, който не е съвсем наясно със себе си (че как иначе!), но трябва да спаси света. За какво по-конкретно става въпрос?

Добре дошли в Даркмут – малки китно градче с една-единствена особеност. Това е последното Поразено село, в което периодично се появяват… Легенди. Под това на пръв поглед многообещаващо име се крият всевъзможни чудовища от добре известните ни митове, легенди и басни. Много е вероятно докато дочетете това ревю до края, населението на Даркмут да е намаляло с още няколко жители, като резултат от появата на поредната Легенда.

Запознайте се и с Фин – потомък на род от велики ловци на Легенди и син на такъв ловец. От момчето се очаква също да стане велик ловец на легенди. Проблемът е, че Фин никак не се чувства способен да го направи и тези негови съмнения и терзания са добре познати на тийн читателите. Кой не е изпитвал натиск да отговори на родителските очаквания и да последва предопределен от другите житейски път? Кому са чужди колебанието какъв искаш да бъдеш, търсенията в какво си добър и не на последно място първите любовни трепети?

Фин ми напомни на великия викингски герой Хълцук Херингски III, който също не вярва във воденето на непрекъснати войни и ефективността на грубата физическа сила. Също като него Фин е необикновен с нежеланието си да убива и дълбоко неразбран заради еретичната си идея за преговори. Той е изправен пред трудната задача да последва убежденията си, докато спасява родителите си, брани Даркмут и опитва да разбули старателно крити семейни тайни. Но пък войните често се печелят от неочаквани герои, способни да погледнат на стар проблем по нов начин.

„Даркмут” дава прилично начало на интригуваща поредица, която очаквам да предложи често прескачане през порталите между нашия свят и Опустошената страна на Легендите, драматични битки със страховити чудовища и геройски постъпки. Нямам търпение да видя как Фин набира увереност, че неговият подход е правилен и се изправя срещу целия свят. Или с други думи да науча как пораства.

Автор: Лора Филипова