Да погледнеш на приказките под нов ъгъл с „Ръководство на героя за спасяване на кралството“

Обичам приказките – може би защото съм отраснала с тях и винаги ми се е струвало толкова романтично да бъдеш спасена от някой Принц Прекрасен… Но, признавам си, до срещата с брилянтното „Ръководство на героя за спасяване на кралството“ на Кристофър Хийли (изд. „Сиела“), не ми беше хрумвало да погледна на приказните истории от друг ъгъл. Ами да! В крайна сметка бардовете винаги са обичали да възпяват симпатичните девойки като Пепеляшка, Снежанка, Спящата красавица или Рапунцел, но смелите им кавалери са просто Принц Прекрасен и точка. Но, в края на краищата, никой не носи такова име, нали?

За да покаже на читателите кой стои зад прозвището „принц прекрасен“, Кристофър Хийли обединява четирите най-обичани приказки, разбърква героите им в казан, пълен с най-щури премеждия, а после ги предизвиква да заемат местата, които им се полагат по право. Въпросът е дали един принц прекрасен наистина е в състояние да се справи с толкова изпитания…

Hit with Ball

Основните герои, на които непрекъснато ще се натъквате в книгата, са:

 • Принц прекрасен № 1 Фредерик е бъдещ престолонаследник на Хармония, а от раждането животът му е изпълнен с удобства. Манията на баща му да не получи белези и травми превръща младия чаровник в спец по подредба на цветя и фокстрот. Изненадващо за всички, в нощта на големия дворцов бал Фредерик се среща с лейди Ела, която се оказва ни повече, ни по-малко Пепеляшка.
 • Ела не е дъщеря на благородник, но мечтае за щастлив живот, изпълнен с приключения. Може би затова съжителството с принц Фредерик не ѝ понася добре – та кой може да издържи 14 пикника в един ден? Копнееща за приключения, Ела тръгва да търси героинята от песента за Рапунцел и оставя зад гърба си един съсипан принц прекрасен.
 • Принц прекрасен № 2 Густав е принц на Щурмхаген. Характерно за кралското семейство е да са силни, смели и доста грубовати. За нещастие, Густав трудно успява да се мери със своите 16 братя. В опит да се докаже като смелчага, той ненадейно попада на кулата, в която е затворена Рапунцел. Обаче нещата не потръгват по план: вещицата Зобера го хвърля от кулата, той ослепява, а сълзите на затворничката го спасяват. Ужасна съдба за един принц, нали? Травмата от спасяването на зрението му оставя сериозни белези в душата на Густав и той става още по-силно решен да се докаже, което води до доста необмислени ситуации…
 • Рапунцел не се появява толкова много в книгата, но вълшебната ѝ дарба да изцерява болните ще се окаже много полезна към края на повествованието.
 • Принц прекрасен № 3 Лиам винаги е бил считан за герой в кралство Еринтия. Красив, смел, готов да се притече на помощ, а в добавка на това и сгоден за Спящата красавица и за нейната огромна зестра от златно находище – всичко това кара жителите на кралството да обичат и боготворят Лиам. Но освен смелчага, той е и романтик и желае да опознае своята бъдеща съпруга. Катастрофалната среща с Брайър Роуз (Спящата красавица) ще постави началото на поредица от злополучия за принц прекрасен, които ще ни накарат да се смеем от сърце (добре, че са за негова сметка!).
 • Брайър Роуз е гадна. Не го подозирахте? Аз също. Оказва се, че заточението в малка кула, а после и дългият сън, са я направили капризна, жестока и егоистична. Тя не приема „Не!“ за отговор, а намеренията ѝ към принц Лиам не са никак… любезни и романтични. Но за нея толкова.
 • Принцеса Лайла е сестрата на Лиам. Може и да е на 12, но е умно хлапе с увлечение към книгите. Единствено тя разбира и обича брат си и ще се опита да му помогне, като се забърка в история с преследване, ловци на глави и кисели младоженки.
 • Принц прекрасен № 4 Дънкан е, меко казано, шантав. Той е принцът на Снежанка и заслугата му е, че е срещнал джуджетите (много държат да се наричат така!) в точния момент. С неговата принцеса живеят в хармония, макар Снежанка да се уморява от хиперактивността на своя любим. Докато се разхожда в гората, Дънкан попада случайно на тримата си принцове-колеги и заедно се отправят на пътешествието, в което ще бъдат изпържени, смачкани, почти удушени и доста други не-принцовски неща.
 • Снежанка е отвеяна и романтична. Но макар да пропуска, че от разходката на Дънкан са минали 5 дни, тя ще се намеси в решаващия момент, за да спаси своя любим.

Освен гореспоменатите герои, Кристофър Хийли залага много на:

 • злобата и желанието за мъст на вещицата Зобера, готова да унищожи всички;
 • подлостта и жестокостта на Краля на разбойниците Дийб Робър, който се оказва 10-годишно момченце;
 • бардовете на петте кралства – журналисти със субективен поглед върху важните събития, способни да забъркат най-голямата каша, за която се сетите;
 • джуджетите – смели, с всякакви умения и смешно малки мечове;
 • великан и дракон – изненадващо е колко галантни и послушни могат да бъдат подобни персонажи;
 • постоянните посетители на „Дебелия мастиф“ – мхм, за тях вижте на стр. 249.

Furious

Отчаяни от своята съдба на второстепенни герои без име, отредена им от глупавите бардове (ненадежден и субективен източник на информация, както вече споменах), принцовете решават да променят нещата и да се докажат. Всъщност всичко тръгва от срещата на Фредерик и Густав, но постепенно събитията толкова се объркват, че към тях се присъединяват другите двама несретници. В търсенето на Ела и Рапунцел, принцовете ще се натъкнат на великана, огнедишащия дракон, троловете и Краля на разбойниците. Междувременно, лейди Ела пък ще се натъкне на зловещия заговор на всемогъщата вещица Зобера да отвлече и (вероятно) убие бардовете на петте кралства.

Докато скитат насам-натам в преследване на целта си, героите ще научат повече за своите най-силни качества, ще съумеят да работят в екип и ще разберат какво е истинското приятелство. Всичко, което им е липсвало или пречило да прославят имената си и да се отърсят от прозвището „принц прекрасен“, ще се изпречи на пътя им като препятствие. Безразсъдността на Густав, страхливостта на Фредерик, странният късмет на Дънкан и желанието за слава на Лиам ще ги вкарат в доста премеждия, но ще им покажат, че всяка слабост може да се превърне в положително качество, ако се използва правилно.

„Ръководство на героя за спасяване на кралството“ на Кристофър Хийли (изд. „Сиела“) е изключително свежа, забавна и вдъхновяваща книга. Погледът към приказните герои от нетрадиционния ъгъл на автора кара читателите да си припомнят и пренапишат историите от детството, а защо не и да научат истината за Пепеляшка, Снежанка, Спящата красавица и Рапунцел. Макар и дебела по обем, книгата се чете бързо, изпълнена е с прекрасните илюстрации на Тод Харис и предлага много идеи за дебати и творчески мечти между малки и големи читатели.

Автор: Вал Стоева