Онлайн състезание между ученици от Попово и Панагюрище

В Националната седмица на четенето 10 – 14 октомври 2016 г. учениците от групите за целодневна организация на учебния ден в четвъртите класове на ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово, и ОУ „Проф. М. Дринов“, гр. Панагюрище, проведоха интересно онлайн състезание „Многословко“. Състезанието се организира от училищните библиотекари на двете училища – Антоанета Йорданова и Неделка Ралчева, които ни разказаха повече за събитието:

„Участниците от Панагюрище бяха четвъртокласниците Спас, Василена, Ванеса, Ева, Йоана, Ники и Диана с възпитатели Лиляна Спасова и Невенка Деянова. За Попово се състезаваха Невена, Полина, Мелек, Дамла, Чудомира, Александра и Кристин с учители Росица Божкова и Евгени Иванов.

Отборите на двете училища се състезаваха в 3 кръга:

I кръг –  Как се пише?

II кръг – Измислих нова дума!

III кръг – Кой е авторът, кое е произведението?

Всички четвъртокласници от двете училища с нескрито любопитство очакваха запознанството със своите съученици от далечния град. Минути след като преодоляха вълнението си от „срещата“ през екрана, състезанието започна и двата отбора показаха своите знания.

В първия кръг (правопис) отборите се представиха отлично – без нито една грешна дума.

„Измислиха нова дума“ е конкурсът на фондация „Детски книги“, посветен на 100-годишнината на Роал Дал. И състезатели, и публика съчиняваха нови думи. Думите, измислени по време на състезанието, ще участват в съставянето на шантав речник и ще се състезават за наградите на изд. „Ентусиаст“.

За третия кръг всеки отбор бе подготвил книги-предизвикателства за“ противника“, които обаче никого не затрудниха. Участниците назоваха и Пинокио, и Мечо Пух, и Андерсен, а всички вкупом извикаха името на автора на последната книга-предизвикателство „Голямото приключение на малкото таласъмче“Никола Райков. Райков дни преди това гостува и в двете училища, които бяха сред 5-те в страната, които си спечелиха посещение на български писател в училище като награда за участието в посланическата кампания „Активните бисерчета“ на „Бисерче вълшебно“ 2016.

Кой победи в състезанието? Победиха знанието, грамотността, любовта към книгите и четенето. Разделихме се с обещание за ново онлайн състезание, а защо не и на живо?“

Онлайн състезанието между двете училища се провежда за втора поредна година и явно е напът да се превърне в хубава традиция.