Читатели-откриватели от Попово

Учениците от групата за занимания по интереси „Читатели–откриватели“ по проект „Твоят час“ от ОУ „Любен Каравелов“, гр. Попово с ръководител Антоанета Йорданова бяха едни от най-активните бисерчета в посланическата ни кампания за наградата „Бисерче вълшебно“ 2017. Реализираните от тях дейности обаче са още много и децата представиха свършеното от тях по време на втората представителна изява „Книжен празник“ на 3 май 2017 г. в актова зала „Марина Димитрова“ на училището.

Децата разказаха за представянето на книгата–игра „Голямото приключене на малкото таласъмче“ от писателя Никола Райков на децата от детска градина „Лястовичка“; за „Пътуващата класна библиотека“ в ДГ „Слънце“; за коледното книжно парти в училищната библиотека, на което бяха заедно с родителите си, и вкусотиите, които бяха открили в книгите; за онлайн занятията с клуб „В света на книгите“ от 131 СУ в София и клуб „Библиотеката“ от ПМГ в Ловеч, работещи също по проект „Твоят час“.

Върнаха всички в залата на празника по случай Седмицата на гората – с балоните, бонбоните и  засаждането на дръвчета. Показаха какви талантливи артисти са в драматизация на „Мимето“ от Асен Босев. Споделиха какво е да си „активно бисерче“. Разказаха как представиха книгите от „Бисерче вълшебно“ на децата от детските градини и интересните дейности на клуба, за да популяризират книгите от книжната награда. Представиха презентациите си за любими книги от „Бисерче вълшебно“.

Видеопоздрав към участниците в клуб „Читатели – откриватели“ за активното им участие в посланическата кампания на „Бисерче вълшебно“ отправиха Вал Стоева и Лора Филипова от фондация „Детски книги“.

Изненадата? Малко преди началото на публичната изява  стана ясно, че участниците в клуба са сред петте победители в посланическата кампания „Активните бисерчета“ и  печелят посещение на български писател в училище. Освен това комплект с книги на стойност 200 лв. фондация „Детски книги“ връчва на активните бисерчета от ОУ „Любен Каравелов“ в Попово за реализираните от тях посещения във всички детски градини в града, презентации и представяния на номинираните книги, като в резултат на това привлякоха 160 деца от подготвителните групи да гласуват за любимата си книга.

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.