Честит Великден!

Както всички православни християни, днес в България празнуваме Възкресение Христово.

Смята се, че точно на този ден Христос възкръснал от мъртвите, след като бил разпнат на кръст. Празникът е свещен за миряните, поздравяващи се един друг с „Христос Возкресе!“ и „Воинстина возкресе“.

Защо обаче някои народи крият яйцата и децата ходят на „лов“ за тях? Защо други подаряват шоколадови яйца или пък почитат Великденския заек? Нека разберем заедно…

Ако сте чели „Подпалвачът на Рим“, вече знаете, че по времето на император Нерон (а и не само) християните били преследвани и обвинявани за ужасни престъпления, които не били извършили. Дори само споменаването на името на Христос можело да доведе до смъртта на някой от тях, да не говорим за извършването на някой от християнските ритуали.И (ако не ме лъже паметта) точно тогава древните християни започнали да използват кодово название, за да славят името на Божия син: ihtus (от старогръцки – риба). Каква връзка има рибата с Христос? Дали е свързана с историята, че успял да нахрани 5000 души с две риби и пет хляба? Истината е, че „ихтюс“ е просто абревиатура и зад нея се крият думите „Исус Христос Божий Син Спасител“. 🙂

Историята на шарените великденски яйца е не по-малко интересна. Яйцето, според религиозните възгледи, символизира възкръсването на Христос от гробницата, както малкото пиленце се излюпва от черупката. Традицията за боядисване на яйца в християнството води началото си от ранните християни в Месопотамия, които боядисвали яйцата в памет на Христовата кръв. С течение на времето всеки народ е изработил своя интересна традиция, свързана с великденските яйца. Например в Германия по дърветата се закачват кухи, боядисани яйца. В Гърция пък се разменят червени яйца – символ на Христовата кръв. А една от най-любимите ми традиции, която не е много характерна за България, но пък е супер забавна, е търсенето на великденски яйца и сладкиши, скрити от великденския заек.

Притежанието на заек вкъщи е смятано за символ на плодородие още преди християнските традиции. Самата история за великденския заек всъщност води началото си от Германия през 16 век, а после е пренесена в Америка от немските заселници около 1700 г. Децата вярвали, че ако са били добри, великденският заек ще напълни шапките и бонетата им с писани яйчица. В днешно време, освен споменатата традиция, се организира и търсене, в което децата трябва да открият скритите боядисани яйца, а също и шоколадови фигурки или желирани бонбони. Какво ще скрие при вас великденският заек?

Независимо как празнувате, важното е да сте заедно със семейството си. И ако случайно успеете да победите в надпреварата за най-здраво яйце, още по-добре!

Христос Воскресе!