Чешкият писател Мартин Вопенка гостува в София през октомври

Издателство „Емас“ и Чешкият център ви канят на среща с Мартин Вопенка, която обещава да се превърне в любопитна дискусия с помощта на модератора Красимир Проданов. На 02.10. (сряда) от 18:00 часа в Чешкия център (ул. „Георги С. Раковски“ №100).

Мартин Вопенка е писател, издател, публицист и пътешественик. Председател на Съюза на книжарите и книгоиздателите на Чехия. Собственик и „двигател“ на издателство „Prah“, което повече от четвърт век присъства на чешкия пазар. Носител на най-престижната национална награда, „Златната лента“, а книгите му се четат и на руски, и на арабски. На българските читатели е познат с юношеския си роман „Спящият град“, която излиза на български език като част от награждаваната поредица „Европейски разказвачи“ на издателство „Емас“.

Следвал е ядрена физика, но от 90-те години насам се е отдал на детската си мечта да бъде писател и същевременно с това изгражда издателство, чиято история звучи много познато за всяка страна от бившия Източен блок. Мартин Вопенка е написал общо 17 книги – пътеписи, романи, новела в „чат“ форма… Прави литературния си дебют през 89-а година с излизането на „Камъни от планините“ – записки и впечатления от преходи в Карпатите. Вопенка винаги е бил привлечен от планините, дивите пейзажи и връзката на човека със Земята. Това влечение го отвежда дори до изследователската база „Еко-Нелсън“ в Антарктида.

Знакова за кариерата му на детско-юношески писател е трилогията „Спящият град“ (2011), „Спящата справедливост“ (2012) и „Спящата тайна“ (2013) – романи с елементи на фантастика и фентъзи, но и романи за доброто и злото, за етичното и неприемливото в човешкото поведение.