BookTrust насърчава издаването на преводни детски книги във Великобритания за втора година

Организацията за насърчаване на четенето BookTrust ще проведе за втора поредна година своята инициатива In Other Words, чиято цел е насърчаване на британските издатели да публикуват повече преводни детски книги от цял свят, съобщава The Bookseller.

Програмата включва покана към международни издатели, агенти и литературни скаути да представят пред жури от експерти „изключителни художествени творби“ за читатели на възраст 6-12 години. От предложенията журито ще избере 10 заглавия, а BookTrust ще финансира преводите на откъси от тях и представянето им пред британските книгоиздатели на специално събитие на Лондонския панаир на книгата през април 2018 г. Максимум 4 от избраните 10 книги ще бъдат обявени за почетни заглавия.

„През първата си година програмата In Other Words постигна забележителен успех. Бритаснки издатели вече купиха правата за 3 от 4-те миналогодишни почетни заглавия. Създадоха се и много нови контакти с издатели от цял свят. Културното и творческо разнообразие е важно за креативността на страната ни, а всичко започва с детското четене. Щастливи сме да работим по проекта за втора година.“, разказва Джил Колман, директор „Детски книги“ в BookTrust.

Подаването на предложения вече започна и ще продължи до 25 юли 2017 г. Повече информация може да откриете тук.

In Other Words се финансира от Arts Council England. Всеки британски издател, който купи правата за някое от селектираните от журито заглавия, ще получи от BookTrust по 1500 паунда безвъзмездна помощ на заглавие за промотиране на автора и преводача. Панаирът на книгата в Болоня също ще сътрудничи на BookTrust за популяризиране на програмата сред чуждестранните издатели.