Библиотекарите говорят: Дияна Георгиева

Дияна Георгиева е дългогодишен библиотекар в Детския отдел на РБ „Партений Павлович”, гр. Силистра. Екипът ни има удоволствието да работи с нея още от първото издание на инициативата „Читателска щафета“ през 2011 г. Нейното дейно участие в националните кампании за насърчаване на четенето помага на стотици деца да се сприятелят с книгата. Неуморните й усилия по организирането на литературни срещи и работилници и редовните гостувания на библиотекарите от детския отдел в почти всички детски градини и училища в града превръщат Силистра в един от най-четящите градове в страната. За нас не е изненада, че той редовно присъства сред челните места по брой гласували деца в Националната награда „Бисерче вълшебно“.

Какво Ви донесе професията? Има ли нещо, което не сте очаквали, когато станахте библиотекар?

От дете обичам да чета книги, да посещавам библиотеката, и бях доброволец. Това определи бъдещата ми професия. Да бъда библиотекар е призвание, да съм полезна в избора на читателите – удовлетворение. Не знаех, че е толкова интересно и вълнуващо.

Кои са любимите моменти в работата Ви?

Работа с деца, четенето пред публика и запалването на любопитството в детските очи са едни от любимите ми моменти в работата ми.

Харесва ли Ви да организирате и провеждате тематични дейности и срещи? Кои от тях са най-посещавани?

Литературните четения, срещите с автори, представянето на националните кампании като „Читателска щафета” и „Бисерче вълшебно”, са любимите ми инициативи. Те са и най-посещавани.

Читателски клуб „Ние, врабчетата“ с част от книгите си за кампанията „Остави всичко и чети“.

Читателите често ли се обръщат към вас за съвет? Как избирате кои заглавия да им препоръчате?

Когато посрещаш читателите с усмивка и си отворен, екстровертен човек, читателите се допитват до теб за препоръка на книга. Предпочитам да ги предразположа, да разбера малките неща за тях като задавам въпроси и изслушвам отговорите – какво обичат да четат, какво ги вълнува, кои са любимите им герои – и тогава да им препоръчвам книга според интересите им.

Срещате ли затруднения в привличането на нови читатели? Ако да, какво ги поражда?

Когато децата обичат да четат за удоволствие, те сами намират пътя за библиотеката. Онези, които нямат изградени читателски навици, трудно могат да бъдат привлечени да станат читатели. Търсим различни форми, канали и предизвикателства за привличане на читатели.

Някои от родителите реагират негативно и смятат, че след като децата им са чели книги от летните списъци, то когато започне учебната година, те не трябва да четат и учениците има нужда да си починат от книгите.

Това мнение за мен е напълно грешно, защото през учебно време се четат уроци и четенето на книги трябва да бъде с допълваща функция. Четеното на художествени и нехудожествени книги помага на децата да обогатят знанията си, да добавят нови думи в речника си, да мислят и разсъждават, да разширят мирогледа си.

Представете си, че имате пред себе си нечетящо дете от проблемна среда. Ако го спечелите на страната на книгите, то може да промени живота си из основи. Как ще оползотворите своя шанс?

Ако детето е нечетящо, то ще искам да разбера повече за живота и проблемите му, да го опозная и да му помогна да научи повече за библиотеката и книгите, които могат да му помогнат да промени живота си. Да му разкажа или прочета за герои с подобна на неговата житейска история. Надявам се да се почувства обгрижено, желано и подкрепено да намери сили и цел в живота си. Както казва английският писател Нийл Геймън:

„Всичко се променя, когато четеш!”

В своя лекция Геймън заявява, че неумееещият да цени библиотеките “заглушава гласовете на миналото и уврежда бъдещето”. Влияе ли начинът, по който говорим за библиотеките, на възприемането им от хората?

Много хора не познават работата в библиотеката. Когато човек разбере колко знания може да придобиеш чрез книгите и колко са разнообразни инициативите в библиотеката, тогава може да говори с уважение и респект към библиотеката. Геймън е ценител на библиотеките, според него

библиотеките дават свобода на идеи, свобода на общуване и образование през целия живот.

Какво бихте променили в сегашните библиотеки и как бихте описали библиотеката на бъдещето с 3 думи?

Библиотеката на бъдещето ще бъде без стени и отворена за четене, общуване и интересни занимания.

Децата показват изработените от тях книгоразделители.
Отвореност, общуване, интереси.