Детективите Агата и Лари: Разследване в Гранада

Агата и Лари, герои на Стийв Стивънсън, са част от свежа детективска поредица на изд. „ФЮТ“. 14-годишният Лари учи за детектив, увлича се по технологиите и е безнадеждно зле в уроците. На тайните мисии, на които се отправя, винаги го придружава 12-годишната му братовчедка Агата. Тя мечтае да пише криминални романи, притежава феноменална памет и винаги намира начин да спаси Лари от поредния провал. Придружители на двамата из пътешествията им по света са г-н Кент – иконом, бивш боксьор – и котаракът Уотсън.

В дванадесетата книга от поредицата – „Детективите Агата и Лари:Разследване в Гранада“ – двамата братовчеди се отправят към прочутия дворец Алхамбра в Испания, за да охраняват… роза. Мисията, възложена на Лари, изглежда наистина фасулска работа и младият детектив предусеща как ще прекара няколко спокойни дни под топлите лъчи на испанското слънце. Агата и г-н Кент също заминават за Гранада с намерението да разгледат Международния ботанически панаир, докато правят компания на Лари.

„И не подценявайте тази мисия. На пръв поглед може да изглежда проста… Но един добър агент никога не сваля гарда, не го забравяйте!“

Напътствията на агент УМ60, учител на Лари, са ценни, стига да има кой да ги чуе. Лекомисленият братовчед не вижда смисъл да се занимава много-много с някакво си цвете, пък било то и Розата на Алхамбра – рядък вид, смятан за изчезнал. Мнението му се променя, когато научава стойността на този безценен екземпляр – като картина на Пикасо, като короната на испанските крале. Собственикът на ботаническия панаир Ортега наема детективите, а ботаникът Де Ла Фуенте насочва вниманието им към своите колеги-ботаници. Безпочвените опасения на двамата мъже добиват друго измерение, когато Розата на Алхамбра изчезва под носа на Лари. Ами сега?

Разследванията са заплетени като лабиринтите на замъка Алхамбра, включват множество заподозрени и изглеждат напълно безнадеждни. Уменията на Агата са напът да ударят на камък, Лари е готов да „изхвърчи“ от детективското училище, а ботаникът Де Ла Фуенте е напълно съсипан. Възможно ли е една нищо и никаква роза да предизвика такава катастрофа?

Стийв Стивънсън изгражда сюжета в познатия стил, поддържайки напрежението у читателя до последната глава. Илюстрациите на Стефано Туркони допълват текста идеално, превръщайки четенето на криминалния роман в истинско приключение. И в тази част от поредицата авторът е запазил образователните елементи, включващи информация по география и ботаника, поднесени ненатрапчиво, като детска игра. Оформлението също е в запазения за поредицата стил и ще се хареса на всички млади любители на приключенията (а и на техните родители).

Повече за героите, автора и поредицата ще откриете в линковете. Книгата е номинирана в Награда „Бисерче вълшебно“ 2016. А ето и карта в Google Maps с пътешествията на Агата и Лари по света:

Автор: Вал Стоева