Ана Ана нарежда: Всички в банята!

Комиксовата поредица за Ана Ана е любима на много малчугани от 3 до 7 г. Освен забавните истории, които Алекси Дормал и Доминик Рок разказват чрез серии от картинки и кратки реплики, книгите помагат на децата да се справят с типични за порастването предизвикателства като страха от тъмнината, разболяването или умението да бъдат толерантни към приятелите си. 

„Всички в банята!“ е петата книга, която излиза на български език с логото на изд. „Пурко“. В нея Ана Ана решава да приведе в приличен вид своите плюшки, които са омазани от главата до петите с шоколад, кал и боички.

Добрите й намерения срещат лют отпор – нито едно плюшено същество не желае да се мокри. Подобно на всеки редови родител, малката героиня преследва и заплашва, умолява и се кара. Резултатът обаче не е в нейна полза.

Когато цопва шумно във ваната, Ана Ана открива Китчо. Той й помага да осъзнае защо плюшките не желаят да се къпят. Новият подход към проблема дава резултат и скоро Гризу, Пинг-понг, Лиско и приятели са във водата.

А не липсва ли някой? Космато топче се е заиграл в живия плет и нещо го е полазило. Нещото се оказва пухкаво, сладко и тъжно. Живее в съседнаа градина и дава повод на Ана Ана да се превърне в истински герой. Герой, който се нуждае спешно от къпане!

Поредицата „Ана Ана“ е превъзходен начин да привлечете интереса на малчуганите от 3 до 7 години към четенето. Заради кратките реплики, книгата предполага активно участие на детето в разчитането на историята. Проследяването на отделните панели стимулира концентрацията и наблюдателността, а простичката наглед случка помага на децата да намерят решение на собствените си притеснения, за които родителите често не си дават сметка. Всичко това е поднесено по забавен начин и не се учудвайте, ако децата ви ви замерят с реплики именно от тази поредица.

И тъй като феновете на Ана Ана не са само мъници, ето авторската песен на творците Зорà Колева и Константин Кучев, посветена на чаровната русокоска: