Ако вашето дете е щастливо сега, бъдещето му също ще бъде щастливо…

Ако вашето дете е щастливо сега, бъдещето му също ще бъде щастливо… 

Колко простичко казано! Ще намерите много такива малки истини в книгата на Стела Даскалова „Всичко започва от детството: Детето в нас и до нас“.

В една малка книжарница, заобиколена от нетърпеливи и въодушевени майки, Стела Даскалова отговаряше с невероятна лекота на хилядите въпроси, които й зададохме. Защо плаче винаги, когато излизам? Къде да поставим границата и да покажем, че сме родители, а не само приятели? Как да реагирам на агресията му? Как да се справим с проблемните деца? Защо е толкова привързано към мен? Кое наказание е най-подходящо?

Самите ние не осъзнаваме как предопределяме съзнанието и бъдещето на децата си в огромното си старание да бъдем добри родители, следвайки неосъзнато определени модели на възпитание. А ключът към децата ни е мотивацията: трябва да открием с какво да ги мотивираме да направят или да не направят нещо. Самата Стела Даскалов казва, че трябва да сме детективи и с малки въпросчета да намерим какво точно ги притеснява, заменяйки го с друго, което ги прави щастливи.

Защо поставяме задълженията преди забавленията? Въпрос, зададен ни от Стела Даскалова, който непрестанно кънти в главата ми. Това се отнася и за децата, и за родителите. Ние, като родители, първо искаме да свършим своите задължения и след това да поиграем с децата. И от малчуганите изискваме първо да напишат домашните си задачи и след това да се позабавляват с приятели. Нима това е правилно?

„За да са щастливи и творчески настроени, децата имат нужда от забавления”. Както казах, простичко и ясно е написано всичко.

Послушанието, към което се стремим непрестанно, всъщност кара децата ни да се страхуват и да се опитват да ни излъжат или изманипулират. Децата са личности със свои желания и предпочитания, нека уважим това и бъдем техни приятели!

Лично за себе си научих нещо много важно от срещата си с тази прекрасна психоложка – трябва да уважаваме своите желания и потребности наравно с тези на децата ни, защото в противен случай, поставяйки децата на първо място, ги учим да ни пренебрегват, за да се чувстват щастливи. Децата трябва да ни виждат усмихнати и радостни!

„Всичко започва от детството” отговаря на много премълчани въпроси, скрити дълбоко в нас. Нека дадем шанс на себе си и децата си и бъдем щастливи, обичани и обичащи!