Агата, Ники и Балтазар заминават за Китай

Преди дестина дни от изд. Мармот съобщиха радостната новина, че поредицата „Агата“ на Александра Георгиева ще бъде издадена нa китайския пазар от издателство PHEI China. Вярваме, че Агата и компания я очакват вълнуващи приключения в далечен Китай и с удоволствие споделяме историята, която Александра написа специално по повод предстоящото пътешествие на нейната героиня.

Има есенни сутрини, в които ти се стои вкъщи. Там е уютно и топло, има палачинки, а мама и тати са най-приятната компания на света. Обаче има есенни сутрини, в които не искаш да си сам. Нямаш търпение да видиш приятелите си. Бързаш да излезеш, закусваш, докато завързваш кецовете си, а понякога дори не закусваш. Тази сутрин е такава за Агата. Виж!

Ники отвори едното си око и погледна часовника на шкафчето. Беше още много рано, зави се и се обърна на другата страна.

„Трак!“ – нещо се удари в стъклото на прозореца. „Трак!“ чу се отново.

Агата стоеше в двора по пижама и гумени ботуши и се опитваше да го събуди. И най-накрая успя. Рошавата глава на Ники надникна през прозореца.

– Камъчета? – прозя се той. – Сигурно извънземните са ни откраднали всички врати?

– Неее! – засмя се Агата. – Просто леля Петя още спи.

– А да ми напишеш съобщение? – попита пак Ники.

– Нямаше да го видиш. Малко ми е студено.

– Сигурно защото си по пижама!

Агата направи физиономия, а Ники се протегна и я издърпа в стаята.

– Ще ходим в Китай! – заяви Агата и се бухна на леглото на Ники.

– Кой ще ходи в Китай? – не разбра Ники.

– Ние ще ходим и Балтазар идва с нас!

– Не може с домашни любимци в самолета, Агата! Пък и сме на училище, никой няма да ни пусне да ходим в Китай! А и какво ще търсим там?

– Нищо няма да търсим! Нас ще ни търсят, в книжарниците!

– Във всички книжарници?

– Не знам дали във всички! Алекс каза, че трябва да помислим какво да вземем и да сме готови.

– Кога тръгваме? – все още не разбираше Ники.

– Догодина! – обясни Агата.

– Можеше да ме оставиш да поспя.

– Ама е супер вълнуващо! Трябва да си изберем дрехи, да си намерим подходящи раници! Знаеш ли, че в Китай няма хартиени пари! Даже уличните музиканти получават електронни. Как изглеждат електронните пари?

Агата вече седеше на килима и ентусиазирано разказваше каквото знае за Китай, а Ники продължаваше да не разбира нищичко.

Всъщност историята на моята Агата не е само моя. Нейният свят се озова в книгите и думите го направиха жив и истински. Толкова жив, че вие се запознахте с нея, с Ники и с Блатазар. Тръгнахте с тях на училище, тичахте по калдъръма, задавахте въпроси, намирахте отговори, чистихте плажове… Мисля, че направихме истинска магия – аз с думите, а вие, защото четяхте. Сега нашите истории ще стигнат до Китай, където ще бъдат преведени и издадени. И децата там ще заживеят за малко в Елша, ще ядат малиново сладко, ще спасяват охлюви и ще порастват. Казах ви, че думите са вълшебство!

– Ники! Какво закусват в Китай? – попита Агата, дъвчейки сандвич със сирене.

-Палачинки! Ама с клечки сигурно!

-А дали има малини?

– Има, но жълти!

– Лъжеш ли?

Очите на Ники се смееха, но се стараеше да изглежда сериозен.

– Не, сигурен съм, че са жълти.

Така в една мокра и сива сутрин започна едно от най-важните и вълнуващи приключения в света на Агата, Ники и Балтазар. Аз ще продължа да съм близо до тях и да ви разказвам, когато има какво.