„Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“ и стани съвременен будител

Бъди съвременен будител! С този призив Асоциация „Българска книга“ се обръща към учениците и ги приканва да дарят на своята училищна библиотека нова книга за Деня на народните будители – 1 ноември. Инициативата е част от кампанията за насърчаване на четенето и любовта към книгите „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“ и се провежда за втора поредна година.

„В духа на 1 ноември призоваваме децата и техните родители, да се превърнем в съвременни будители и да подарим любима книга на нашето училище“, призовават организаторите.

Кампанията „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ и има за цел да превърне децата в добротворци. Освен обновяване на фондовете на  училищните библиотеки, организаторите се надяват да предизвикат и провеждането на допълнителни класни и извънкласни занимания, свързани с любимите заглавия на учениците, като: обсъждане на обичани детски произведения, организиране на литературни четения и творчески ателиета, иницииране на състезания и конкурси.

В специално създадената фейсбук страница на инициативата ще бъдат публикувани всички снимки, които изпратят учениците, учителите и училищните библиотекари.

„Приятно сме изненадани, че освен в училищата, в много детски градини също прегърнаха идеята ни. От началото на новата учебната година получаваме много снимки и емоционални послания от децата, на които кампанията е дала повод да споделят любимите си книги със съученици и приятели. Щастливи сме, че предизвикваме интереса към книгите и четенето.“, споделят инициаторите.

Инициативата за даряване на книги на училищните библиотеки е част от националната кампания „Купи 1 книга“, възникнала в разгара на кризисната ситуация около епидемията от COVID-19, под надслов „За да я има книгата“. Тя обедини над 200 издателства и онлайн книжарници, както и авторитети като Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в обща кауза да съхраним книгата като ценност и да гарантираме нейното бъдеще.

Инициативата е организирана от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на образованието и науката.