6 морски приключения за напреднали читатели

Лято е! Време за сладолед, безгрижни и волни дни, бързи приятелства, чакани кратки дъждове и…море, разбира се! Независимо дали сте си у дома, на плажа, на село или на планина, вярваме, че морските ни предложения за уверени читатели ще ви развълнуват.

„Дъщеря на дълбините“ от Рик Риърдън, изд. „Егмонт“

Рик Риърдън е любимец на съвременните тийнейджъри и определено има защо. Той често черпи вдъхновение от гръцката и скандинавската митология, но този път негова муза е Жул Верн. Книгата ни среща с Ана Дакар и брат й Дев, които са преки наследници на капитан Немо. Те учат във военноморската академия „Хардинг-Пенкроф“, чиято цел е да опази технологичното наследство на капитан Немо. След сблъсък с опонента на академията – института „Ланг“, Ана и съучениците й избягват и се насочват към една от тайните бази на капитан Немо. Те успяват да открият не само базата, но и легендарния „Наутилус“!

„Двадесет хиляди левги под водата“ от Жул Верн

И като заговорихме за Жул Верн, няма как да пропуснем и историята за самия капитан Немо! След като през 1866 г. редица кораби забелязват огромно морско същество, правителството на Щатите организира експедиция, чиято цел е да намери и унищожи чудовището. След 5-месечно търсене, експедицията най-сетне открива чудовището и го атакува, а то разбива кораба й. Морският биолог Пиер Аронакс, прислужникът му Консей и канадският китоловец Нед Ланд се спасяват, като се покатерват върху ужасното създание. Това, което виждат и научават, открива пред тях един съвсем различен свят!

Издават: „Скорпио“, „Труд“, „Изток-Запад“, „Отечество“.

„Островът на съкровищата“ от Робърт Луис Стивънсън

Бащата на Джим Хокинс е съдържател на странноприемница близо до морето. В нея отсяда капитан Били Боунс, който наема Джим, за да следи и разпитва за моряк с един крак. Междувременно здравето на капитана се влошава, а когато дрипав мъж на име Пю му донася „черния знак“, Боунс пада мъртъв на земята. След смъртта му Джим намира в сандъка на стария морски вълк тайнствена карта, водеща към заровено съкровище. Така Джим става един от многото, търсещи легендарното съкровище на капитан Флинт.

Книгата има адаптирана версия за по-малки читатели, издадена у нас от изд. „Лабиринт“.

„Приключенията на капитан Кет“ от Алис Попа, изд. „ЕМАС“

Кет е момче, пленено от морето и приключенията. Той живее в градчето до пристанище Идас и за жителите му е най-голям нехранимайко. Но несериозният палавник има тайна – той е пират. С верния си говорещ кораб „Батьо“ Кет плава до непознати земи и стига чак до подвижния Остров на Стъкления нос. Среща се с чудати същества, сред които и разумните червени овце. Един ден Кет открива карта за съкровище и решава да се отправи на поредното пътешествие, този път с верния си приятел Тибериус Тонг и любимата си котка Мо. Ала малкият пират не знае, че един човек му има зъб и ще направи всичко, за да осуети плана му и опетни името му…

„Робинзон Крузо“ от Даниел Дефо

Младият Робинзон мечтае и мисли само за далечни пътешествия, открития и вълнуващи приключения. Един ден той се качва на борда на търговски кораб и най-сетне поема по вълните на необятната морска шир. За жалост, той разбира и колко са коварни морските бури, след като една разбива кораба, а самият Робинзон бива изхвърлен на брега на непознат остров. Той е принуден 28 години да се бори с тропическата джунгла, сблъсква се с туземци и бунтовници, но и намира приятел в лицето на Петкан.

У нас книгата за живота и приключенията на Робинзон Крузо се издава от изд. „Дамян Яков“, „Хермес“, „Изток-запад“, „Скорпио“, „Труд“ и др.

„Островът“ от Александър Секулов, изд. „Хермес“

Както всяко лято, така и това 13-годишният Никола и 8-годишният Алекс прекарват жежките месеци на гръцки остров. Тази година обаче на острова пристигат деца, записали се за международен курс по подводно гмуркане. Между момчетата се разразява истинска съревнователска буря!

Търсите морски заглавия и за по-малките читатели у дома? Вижте какво сме подбрали за вас.

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.