10 неща за първи клас

За повечето от нас материалите, свързани с училище, не са любимо лятно четиво. Но тъкмо лятото е и периодът, в който родителите на първокласници започват тържествени приготовления за първата учебна година на децата си. Като опитен и отдаден преподавател, Александра Георгиева не може да остане безучастна към този процес. За да помогне на възрастните да подсигурят по-спокойни и приятни мигове в клас, тя споделя десет най-важни неща, на които да обърнем внимание още в самото начало.

Подреденост

В училище всяко дете има шкафче, раница, чин, несесер и всичко това трябва да е подредено. Междучасието е кратко, а точно тогава децата трябва да приготвят нещата си за следващия учебен час. Добрата новина е, че подредеността е качество, което се придобива, и с малко предварителни тренировки бъдещият ученик ще го усвои навреме. Подреждайте заедно играчки, книги, моливи. Оставете детето да приготви раницата си за разходка в парка. Направете състезание за бързо преобличане – това ще е необходимо за часовете по физкултура. Острете моливи, изрязвайте, апликирайте, нека детето почисти след заниманията. Знам, че всичко това звучи несериозно, но е обидно всички да са готови за час, а ти да не можеш да намериш необходимата тетрадка в раницата.

Въпроси

Важно е децата да задават въпроси. Няма как всеки да е разбрал всичко отведнъж, особено в началото на първи клас. Наша работа е да обясним, да помогнем, да разкажем. Нека децата да питат, да обясняват, да споделят. Когато започнат да задават въпроси, те се научават да слушат и да се изслушват. Знанията и уменията са последица от искреното любопитство.

Разговорите разкриват интересите на децата, това им помага да се опознаят, да станат истински клас. В началото това е много по-важно от чертичките и ченгелчетата.

Правила

В училище има правила и те са необходими, за да се чувстват всички добре в класната стая. Абсолютно недопустимо е в нея да се удря, да се обижда, да се крещи. Със сигурност ще възникват конфликти, но пътят към тяхното разрешаване не е агресията. Никое дете не трябва да търпи подобно поведение. Когато се случи нещо тревожно, учителят трябва да знае, за да може да се погрижи за децата. Не е страшно да кажеш на Госпожата. Тя не винаги успява да види всичко.

Лично пространство

В класната стая всеки има място и то си е негово. Не е редно да се взимат чужди моливи, тетрадки и ученически пособия. Не можеш да вземеш нещо „само, за да го разледам“. Трябва да се внимава за вещите на другите деца. Обяснете, че не се стъпва върху падналите от закачалката якета, че стотинката на пода не може „да си я намериш“. Ако здравната ситуация в страната изисква дистанция, децата трябва да се съобразят с това.

Ако някой иска просто да поседи на чина си и да си почине по време на междучасието, това трябва да бъде уважено.

В класната стая не се тича!

Това не е приумица на училищното ръководство. Това е основно правило, което трябва да се спазва от всички. В класната стая просто няма достатъчно място за динамични игри. На място с 24 чина и с още толкова деца вероятността да стане инцидент при тичане е много голяма. Моля ви, обяснете на децата си, че трябва да пазят съучениците си. Тича се в училищния двор.

Тоалетна

Междучасията са направени, за да могат децата да хапнат, да се приготвят за следващия час и да идат до тоалетната. Но до тоалетната всяко дете може да отиде, когато има нужда. Не са необходими обяснения и разяснения. Достатъчно е детето да вдигне ръка, учителят да кимне и то е свободно да излезе от класната стая. Обаче ако Георги отива до тоалетната, Иван ще трябва да изчака да се върне, Петър – също.

Хранене

Добре е в училище децата да имат кутии с храна, за да могат да хапнат, когато искат, а не да губят време в ходене до училищния бюфет. Храната в тяхната кутия е лична и не са длъжни да я споделят. Няма нищо обидно да откажеш да дадеш от закуската си. Може да приготвяте заедно с децата техни любими ястия и да видите дали са подходящи за носене в училище. Задължително е да имат бутилка с вода. Тя трябва да стои в раниците им, а не на чина, и да е винаги добре затворена.

Грешките

Всички се учим догато бъркаме и децата в първи клас не са изключение. В грешките няма нищо фатално и лошо. След всяка крива чертичка идва по-хубава. Нормално е да сбъркаш и при смятането, и при четенето. Писането, смятането и четенето не са лесни. Понякога са необходими и скучни упражнения, за да се получи всичко.

Но грешките не трябва да водят до отчаяние. Важното тук е друго – упоритостта и желанието за успех.

Добротата

В училище децата са ученици, но си остават деца. В първи клас се формира много важна за тях общност. В нея те се учат как да бъдат част от социална група, как да работят в екип, да бъдат отбор, да отстояват себе си. Не е възможно всички да бъдат приятели помежду си, не е и нужно. Но задължително трябва да бъдат добри един към друг и да се уважават. Мисля, че формирането на клас е много по-важно от съвършения краснопис и изразителното четене.

Ваканцията

Лятото преди 15. септември не е време за подготовка за училище. Есента ще бъде вълнуваща и предизвикателна. Нека децата си починат сега, нека играят. След това ще има време за всичко. Няма дете, което да не се е научило да чете, да пише и да смята. Децата, които са прекалено добре подготвени, скучаят в часовете.