5 книги, които да прочетете на Еньовден

Еньовден е! След като ви разказахме за традициите, свързани с празника, ето и няколко заглавия, с които да се потопите в този така вълшебен ден:

Народните обичаи оживяват в „Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“ .

Книгата е издадена от музей „Етър“ и неин автор е Стойка Кайракова. Приказката запознава читателите с обичая Еньова буля и предава същината му чрез разговори между деца. Но освен всичко е и история за борбата между светлината и мрака, в която участват самодиви, джуджета, змей и…едно човешко дете.

Така читателите могат да научат за българските традиции по Еньовден, докато приключенстват с героите от страниците на книгата.

Както всички знаем, вярва се, че на Еньовден растенията имат най-голяма лечебна сила. Затова ви приканваме към билкосъбирачество или поне към цветосъбирачество. Верен помощник ще ви бъде  „Моят хербарий“ на изд. „Фют“!

Поставяли ли сте листа и цветя между страниците на някоя дебела книга, за да могат да изсъхнат изпънати и със запазени цветове? Ако все още не сте или пазите хубави спомени от тези занимания, то „Моят хербарий“ е за вас.

Книгата предлага описания и интересни факти за 15 разпространени растения в България. Наред с представените полезни свойства на всяко, има и рецепти за хубав чай и  какво ли още не! Всяко от 15-те растения си има джобче, в което да поставите откъснатата и изсушена от вас билка.

Колекцията „Билки“ и „Дървета и храсти“ на изд. „Рибка“ също заговаря на езика на растенията.

Двете книги от колекцията са дело на Габриела Петрова, преподавател в Биологическия факултет на Софийския университет. В тях тя разказва достъпно и увлекателно за различните растения, къде живеят те, какво обичат и с какво са полезни. Но наред с това, призовава и към приключения сред горите и полята, където могат да бъдат срещнати всички храстчета, дървета и билки, описани на страниците.

„Градска география“, изд. „Точица“ е още една книга, която ще ни помогне да припознаем живата природа като близък приятел.

В нея Зорница Христова и Десислава Димитрова ни разказват отново за Тони, Мартин и Мая, които си имат чудна баба-фотограф. Случва се така, че любимата баба чупи крака си. А това означава, че вече не може да замине и да снима по света. Тя хваща децата за помощници  в градината, а пред фотоапарата й започват да позират нищо неподозиращите градски цветя и билки, които растат навсякъде около нас.

Децата се научават да разпознават растенията и птиците, разбират как да се грижат за тях. В края на книгата пък ще намерите и тетрадката на Мая, от която ще почерпите чудесни идеи!

Интересно е да споменем, че нашите традиции и обичаи, свързани с Еньовден, са много сходни с други, съществуващи по света. В различните държави празникът е свързан със св. Йоан и дори датата остава почти същата (21-24.06). На английски празникът около лятното слънцестоене се нарича още midsummer, а в скандинавските страни именно midsommar е най-обичаният и чакан ден в годината. Затова предлагаме да разтворите страниците на „Тайнството на юни“ от Туве Янсон!

Юни месец е магически и е време за промени. Този юни обаче Огнедишащата планина се събужда, избълва сажди и пепел и предизвиква огромна вълна, която залива Муминската долина. Всички същества побягват, за да дирят спасение. Мумините също опаковат каквото могат и се настаняват в доста особена, плаваща къща. На дневна светлина семейството вижда, че къщата няма стени и прозорци, подът се върти, всичко в нея е направено от картон, а тайнствени шумове издават нечие присъствие. Много бързо се случват още чудатости, които разделят семейството. Муминтрол и госпожица Снорк се озовават в затвора, Снусмумрик се оказва баща на 24 деца, а татко Мумин решава да напише пиеса. Дали всички ще успеят да се съберат за вълшебната нощ на Мидсомар?

Независимо с кои заглавия и дейности сте избрали да отбележите Еньовден, желаем на всички хубав празник!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bgНие, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие помагате за насърчаването

на детското четене в България.