Кратък курс по „Градска география“

След като във „Вкусна география“ Мартин, Мая и техният братовчед Тони направиха кулинарна обиколка на България, сега тримата неволно се оказват забъркани в кратък курс по „Градска география“ (изд. „Точица“) в едноименната книга на Зорница Христова и Десислава Димитрова.

Виновна отново е бабата-фотограф за „Нешънъл Джиографик – България“. Тя чупи крак и става невъзможно да снима на другия край на света. Така обект на снимките й става дивата природа в града, а след провинение (заради момичета, разбира се) двете момчета трябва да й помагат в градината.

Да, да, не повдигайте вежди! Природа има и в бетонната градска джунгла и „София е пълна с неща дето стават за ядене и си растат ей така, на воля“. В това ще се уверят Тони и Марти, и дори ще се научат да разпознават разни цветя и плевели, които се крият между блоковете, да прикоткват птиците, кацащи по терасата, да отглеждат рози и още цял куп интересни неща.

Ако сте приятно изненадани от флората и фауната в града и искате да се пробвате в градинарството като двамата братовчеди, Градинската тетрадка на малката Мая в края на книгата ще ви даде някои лесно изпълними идеи – от направата на парфюм от цветя, кукла от мак или гердан от кестени до бомби от цветя и хранилки за птици. Гарантирам, че след това ще гледате на панелния си квартал по съвсем различен начин, а скуката ще ви заобикаля отдалеч.

„Градска география“ е точно от типа книги, които могат да пленят изпълнените със сарказъм и недоверие, но любознателни, тийнове. Тя дава различен поглед към обичайната среда, кара ни да се вгледаме в неща, намиращи се точно пред очите ни, но незабележими за нас, учи ни на търпение (все пак за да видиш резултатите от своето градинарстване, трябва да изчакаш няколко месеца). Книгата е изпълнена с много любопитна информация, поднесена интригуващо, кратко, забавно и доста далече от стила на учебниците по биология.

Освен на написания с чувство за хумор текст, това се дължи и на илюстрациите на Сияна Захариева – прецизни, забавни и много информативни. Оформлението е на Миглена Папазова, а цялостният резултат е книга, която образова, забавлява и те кара да я разгръщаш отново и отново.

Книгата е включена в каталога White ravens 2017 на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен, за който ежегодно се селектират 200 книги за деца от цял свят.