Кратък курс по „Градска география“

След като във „Вкусна география“ братовчедите Тони и Мартин и неговата по-малка сестра Мая направиха кулинарна обиколка на България с щурата си баба, сега тримата неволно се оказват забъркани в кратък курс по „Градска география“ (изд. Точица) в едноименната книга на Зорница Христова и Десислава Димитрова.

Виновна отново е бабата-фотограф за „Нешънъл Джиографик – България“. Тя чупи крак и става невъзможно да снима на другия край на света. Така обект на снимките й става дивата природа в града, а след провинение (заради момичета, разбира се) двете момчета трябва да й помагат в градината.

Да, да, не повдигайте вежди! Природа има и в бетонната градска джунгла и „София е пълна с неща дето стават за ядене и си растат ей така, на воля“. В това ще се уверят Тони и Марти, и дори ще се научат да разпознават разни цветя и плевели, които се крият между блоковете; птиците, кацащи на терасата; как се отглеждат рози и още цял куп интересни неща.

Ако сте приятно изненадани от флората и фауната, която се крие в града и искате да се пробвате в градинарството като двамата братовчеди, Градинската тетрадка на малката Мая в края на книгата ще ви даде някои лесно изпълними идеи – от направата на парфюм от цветя, кукла от мак или гердан от кестени до бомби от цветя и хранилки за птици. Гарантирам, че след това ще гледате на панелния си квартал по съвсем различен начин, а скуката ще ви заобикаля отдалеч.

„Градска география“ е точно от типа книги, които могат да пленят изпълнените със сарказъм и недоверие, но любознателни, тийнове. Тя дава различен поглед към обичайната ти среда, кара те да се вгледаш в неща, които са точно пред очите ти, но упорито не искаш да забележиш, учи те на търпение (все пак за да видиш резултатите от своето градинарстване, трябва да изчакаш няколко месеца). Книгата е изпълнена с много любопитна информация, която е поднесена интригуващо, кратко, забавно и доста далече от стила на учебниците по биология.

Освен на написания с чувство за хумор текст, това се дължи и на илюстрациите на Сияна Захариева – прецизни, забавни и много информативни. Оформлението е на Миглена Папазова, а цялостният резултат е книга, която образова, забавлява и те кара да я разгръщаш отново и отново (слава богу, кориците й са твърди).Laughing

Книгата е включена в каталога White ravens 2017 на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен, в който ежегодно се селектират 200 книги за деца от цял свят.

Автор: Лора Филипова