5 идеи как децата да научат повече за Васил Левски

Случвало ли ви се е да разказвате на детето си разпалено интересна информация за събитие или личност, важни за вас, а насреща да получите прозявка? Или поглед от типа: „Оф, няма ли край това дуднене?“? Ако отглеждате малчуган, който иска да учи с повече действия и по-малко приказки, не се отчайвайте! Детските книги предлагат безброй идеи за занимавки, които ще спечелят сърцето и на най-буйния ученик. 

За да ви помогнем да разкажете на детето си повече за Васил Левски и неговото дело, ето 5 идеи за игри:

1. Макар оцветяването често да ни изглежда като загубена работа, то има своите неоспорими предимства: развива концентрацията и фината моторика, помага на детето да развихри въображението си и същевременно – да се научи да борави с цветовете и средствата за рисуване. Освен чисто удоволствие от рисуването, поредицата „Съкровищата на България“ на изд. „БГКнига“ предлага и любопитна информация по исторически или обредни теми. Изключение не прави и книжката „Васил Левски. Оцветяване, рисуване, любопитни факти“. Докато се занимават, децата ще натрупат неусетно знания за Апостола на свободата. Текстът е предложен на български и на английски език, т.е. дори чуждоезиковото обучение ще спечели от… оцветявки!

2. Ако детето обича предизвикателствата, поканете го да нарисува образа на Васил Левски с помощта на поетичните инструкции на Яна Язова. Повече за тази дейност ще откриете тук. Не пропускайте да опитате и вие – нищо чудно да се уловите как рисувате образа на Дякона по пясъка на плажа и дори в работния си тефтер.

3. Спортните натури ще са впечатлени от историята за лъвския скок и прозвището на Васил Иванов Кунчев. Не пропускайте, когато сте навън, да разкажете какво се е случило и поканете малчугана си и приятелите му да си направят състезание по скачане (не е задължително да прескачате ровове!). Докато бил учител, Левски организирал за младежите „състезания по надбягване, „надхвърляне с камъни и надскачане“ *. Не пропускайте във вашия спортен час да включите и такива дисциплини, като замените камъните с топки, например.

4. Маскирането е сред най-любимите занимания на повечето деца. Използвайте тази слабост, за да им разкажете как Апостолът умеел да се маскира, в какви образи се е превъплъщавал и умело добавяйте детайли за начина на живот по онова време (например: по времето на Левски са се придвижвали с коне, каруци или пеша). Накрая предложете на мъника си да се маскира и да ви разкаже повече за своя образ – кой е в действителност, защо се крие, от кого и т.н. Предложете му да си представи, че е Левски и трябва да се маскира – кой образ би избрал?

5. Измислете си псевдоними! Разкажете на децата, че Левски е използвал редица псевдоними. „Той подписвал писмата си с името Аслан Дервишоглу. И двете думи са турски – аслан означава „лъв“, а дервиш – мюсюлмански монах, дякон, който ходел от врата на врата да проповядва и да проси, но давал изпросеното на други бедняци. И двете не били избрани случайно. Едната съответствала на прозвището му – Левски, а другата – на начина, по който живеел…“ След като разкажете историята, предложете на детето да помисли за думи, които го описват най-добре и да си измисли псевдоним, подобен на този на Левски (напр. Разсейко Непослушков, Любопитко Мерудийски). Може да предложите и да избере качества, които би искало да притежава (Безстрашко Отличников, Иван Исполински).

Приятни забавления!

* Цитатите са от книгата „Левски“ със съставител Христина Йотова, изд. „Софтпрес“

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.